ЕС с едноседмичен ултиматум към Русия

В противен случай Москва ще бъде изправена пред нови санкции

31.08.2014 | 08:57 Редактор: Ирина Георгиева
ЕС с едноседмичен ултиматум към Русия

Лидерите на ЕС поставиха едноседмичен ултиматум на Русия да промени курса си по отношение на украинския конфликт. В противен случай Москва ще бъде изправена пред нови санкции. Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че евентуални нови рестрикции ще надградят вече съществуващите мерки срещу Русия и ще засегнат най-вече финансовите услуги, въоръжаването и енергетиката.

Председателят на европейския съвет Херман Ван Ромпой коментира, че налагането на санкциите ще зависи от развитието на конфликта в Украйна. Той е дал на официални представители на ЕС да изготвят предложения за новите санкции.

"По-нататъшните мерки зависят от развитието на ситуацията на място, така че ние ще правим оценки. Няма точни критерии, но трябва да ви уверя, че трябва да се действа бързо, като се има предвид ескалацията на напрежението и загубата на човешки живот през последните дни, а най-вероятно и през следващите." - заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че не може да има военно решение на конфликта и всички усилия трябва да бъдат съсредоточени от една страна към поддържане на преговорите, както украинският президент Петро Порошенко призова, за да се сложи край на кръвопролитията. От друга страна стоят санкциите. Меркел отбеляза, че Германия няма да доставя оръжие на украинската армия.

"Доставката на оръжия не е подходяща. Няма военно решение на този конфликт, ето защо аз мисля, че решение не може да се търси като се укрепват украинските сили с военна помощ." - допълни Меркел.

Меркел обяви, че преговорите по газовия спор между Украйна и Русия са отбелязали напредък след срещата в Минск. Според нея разговорите ще продължат независимо от решението на ЕС дали да въведе допълнителни санкции срещу Русия. Междувременно САЩ аплодираха този ход от страна на ЕС.

„Приветстваме консенсуса, който постигнаха европейските лидери, за да покажат подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", заяви говорителят по националната сигурност на Белия дом Кейтлин Хейдън.

САЩ поздравиха полския премиер Доналд Туск и италианския външен министър Федерика Могерини за избирането им на най-високите постове в ЕС. В изявление на Белия дом се казва, че Съединените щати са готови да работят в сътрудничество с тях.