Лидерите на ЕС се събират на среща на върха в Брюксел

Ескалиращата украинска криза е основна точка в дневния ред на форума

30.08.2014 | 08:52 Редактор: Ирина Георгиева
Лидерите на ЕС се събират на среща на върха в Брюксел

Лидерите на държавите-членки на ЕС се събират в Брюксел на среща на върха. Ескалиращата украинска криза е основна точка в дневния ред на форума. Анализатори прогнозират, че на Русия ще бъдат наложени нови санкции. Очаква се лидерите на 28-членния блок да решат и кой ще оглави топ позициите на ЕС.

Инвазията на Русия в Украйна стана повод да се заговори отново за санкции. Темата е в дневния ред на разговорите на лидерите на държавите-членки на Общността по време на срещата на върха в Брюксел. Американският президент Барак Обама заяви, че Русия е отговорна за насилието в Източна Украйна и нейните действия на територията на бившата съветска република се доказват от сателитните снимки, които НАТО разпространи. Обама изключи военен отговор от страна на САЩ, но каза, че решението са санкциите. Германският канцлер Ангела Меркел също споделя идеята за налагане но нови санкции.

„Ние не веднъж дадохме да се разбере, че при по-нататъшна ескалация на напрежението в Източна Украйна, ще се заговори за нови санкции", подчерта Меркел.

По думите й срещата в Минск в началото на седмицата е показала, че страните в конфликта искат дипломатическо решение на кризата, но рязко ситуацията се е влошила. 

ЕС и САЩ вече наложиха санкции срещу десетки високопоставени руски представители, руски фирми и сепаратистки командири, обвинени в подкопаване на украинския суверенитет. В края на юли ЕС включи в черния списък и някои ключови руски икономически сектори, което накара Москва да отвърне на удара като наложи ембарго на вноса на хранителни стоки от ЕС.

Анализатори, цитирани от германския вестник Die Welt коментират, че под ударите на новите санкции на ЕС могат да попаднат водката, хайвера и диамантите. Руски високопоставени служители и експерти пък споделят мнението, че забраната върху луксозни руски стоки противоречи на правилата на Световната търговска организация, но ако бъде въведена няма да окаже особено слияние на руската икономика. 

Друг акцент на срещата на върха в Брюксел е и изборът на ключови позиции. Доста оспорвана е битката за поста на Катрин Аштън. Сред кандидатите за него са италианския външен министър Федерика Могерини и българският  еврокомисар Кристалина Георгиева.

Оспорвана е и битката за поста на председателя на Европейския съвет. Сред кандидатите в надпреварата са полският премиер Доналд Туск и датският премиер Хеле Торнинг Шмит. Британският премиер Дейвид Камерън изрази подкрепата си за Доналд Туск въпреки спора между двамата по-рано тази година по повод злоупотребите на поляци с британската социална система, съобщи Financial Times.