FT: България може да е следваща във водената от Русия хибридна война със Запада

29.08.2014 | 16:59 Редактор: Ирина Георгиева
FT: България може да е следваща във водената от Русия хибридна война със Запада

България може да е следващата жертва на Русия след Украйна. Това пише на страниците си авторитетното британско издание Financial Times. Криза като тази в Украйна е твърде вероятно да има в някоя от бившите съветски републики или в Източна Европа в бившите комунистически страни, анализира изданието и посочва именно страната ни като евентуална жертва в конфликта Западът-Русия.

Заплахата събитията от Украйна да се повторят донякъде и в България идва от членството на страната ни в НАТО, пише още Файненшъл Таймс. Изданието определя конфликтът между Русия и Запада като "хибридна" война. Когато лидерите на НАТО се срещат в Уелс идната седмица на най-важната среща на Пакта от 20 години насам, действията на Москва срещу Украйна ще заемат централно място в мислите им, смята изданието.  

След като НАТО съобщи за 1000 руски войници в Украйна, а Путин поздрави бунтовниците в Украйна за "спирането на украинската военна операция", тайната война, водена в Крим, Луганск и Донецк поставя нов еталон, пише вестникът в анализ, озаглавен "Украйна: Новото руско военно изкуство".

 Кризата заплашва статуквото и може да се повтори и на територията на Европа, особено в балтийските страни и Източна Европа, предупреждава изданието. И дава като пример България, припомняйки че е разкрита предполагаема намеса на "Газпром" в създаването на закони в България. Българското правителство е най-корумпираното в Европа, пише по-нататък Financial Times, като припомня заключението на доклад на ЕК от тази година. Освен това европейски разузнавателни агенции, включително германската БНД, се опасяват че цялата политическа система в България е свързана с разузнаването на Москва и с престъпни организации, свързани с Русия, отбелязва вестникът.