Кой е Доналд Туск?

Без съмнение е един от най-успешните европейски лидери

31.08.2014 | 14:58 Редактор: Ирина Георгиева

Полският премиер Доналд Туск, без съмнение е един от най-успешните европейски лидери, бе избран за нов председател на Европейския съвет или де факто президент на ЕС. 

Според първите коментари, назначението на Доналд Туск ще влее повече сила и решителност в най-високата позиция в ЕС. Т

ой може и да не говори много добре английски (обеща до декември да не се нуждае от преводач), но е един от силните премиери на страна-членка, като е на поста си от 2007 г. насам и успя да преведе Полша през кризата без икономически спад. 

Той също така има силна позиция спрямо Русия, което контрастира с обвиненията в мекушавост към Могерини и е много важно в настоящата ситуация, когато кризата в Украйна вече заплашва цяла Европа.

Три са основните задачи, които седят пред Туск - изваждането на Европа от финансовата криза, справянето с украинската криза и запазването на Великобритания в съюза.

Туск обещава и да не допусне разделянето на Европа на два лагера - еврозоната и всички останали. Полша не е член на еврозоната, но това е добра новина и за България, която категорично стои във втория лагер и евентуално формиране на т.нар. Европа на две скорости би я оставило за дълго в периферията.

Доналд Туск е на 57 години, завършил е историческия факултет на университета в Гданск. Основател на партията Либералнодемократичен конгрес през 1991 г., днес лидер на партията "Гражданска платформа", която е член на европейската консервативна партия.

Туск ще заеме стратегическия пост в ЕС, имащ за задача да координира работата на държавните и правителствените ръководители и да представлява ЕС в чужбина.

Коментари

WSJ представя Доналд Туск като един от най-дългогодишните национални лидери в ЕС, който едва през 2005 се е проявил като политик „тежка категория“, въпреки неуспеха си на президентските избори в Полша.

Според вестника той е умел оратор, успял да преведе Полша през кризата в последните седем години и на международната сцена получил признание сред европейските си колеги за това, че неговата страна единствена избягна рецесия през 2009.

Вестникът припомня, че консервативната опозиция в Полша го обвинява в липса на твърдост спрямо Русия и Германия и отбелязва, че изборът на ЕС на Туск за президент на Европейския съвет е „гигантска стъпка на общността към източноевропейските си членове“.

 

РИА Новости цитира самия Туск, че бъдещето на ЕС в голяма степен зависи от състоянието на Еврозоната.

"За седемте години на премиерството ми в Полша ръстът на БВП се повиши до 20%. Затова от опит знам, че може и да се спазва финнасовата дисциплина, и да се постига ръст на БВП", казва Туск.

 

Белгийската RTL представя биографията му подробно:

Роден в движението Солидарност, което предивдика падането на комунистическата система в Полша през 1989, този историк по образование си извоюва имидж на ефикасен човек в политиката, способен да обърне на своя страна и най-деликатните ситуации.

Добър оратор с умерен език и неприкрито старание да съблазни аудиторията си, той доказа, че може да показва и твърдост, особено към европейските си партньори.