Коя е Федерика Могерини?

Могерини е олицетворението на промяна в статуквото и свежите идеи в новия италиански кабинет

31.08.2014 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
Коя е Федерика Могерини?

Федерика Могерини, италианският външен министър, бе одобрена от 28-те държави членки на ЕС за външен министър на съюза.

Коя обаче е Федерика Могерини?

Според немският Spiegel, Могерини е олицетворението на промяна в статуквото и свежите идеи в новия италиански кабинет.

На 41 години, майка на две деца, тя е най-младият министър на външните работи в историята на Италия, след Галеацо Чано, който обаче беше зет на Мусолини.

Могерини се дразни, когато й казват, че няма опит.

"Не може, от една страна, да настоявате за смяна на поколенията, а от друга да очаквате от по-младите политици да имат 40-годишен стаж зад гърба си.", казва тя.

Новоизбраният  външен министър на ЕС въплъщава ценностите и идеалите, които олицетворяват реформаторските настроения на италианското правителство.

Точно очакванията за реформа са причина за успехите на италианската левица в последно време.

На изборите за ЕП преди малко повече от месец  41% от всички италианци гласуваха за Демократичната партия.

Измежду социалдемократите Италия се радва на най-висока представителност в ЕП в момента.

Младият външен министър на ЕС се отличава със значителен оптимизъм и много идеи за решаване на наболелите международни проблеми.

Сред тези проблеми тя откроява увеличаващата се популярност на антиевропейските партии, бежанската криза в Средиземноморието и кръвопролитията в Близкия изток и Украйна.

Могерини показа, че вярва, че ЕС трябва да насочи дипломатическите си усилия към постигане на така нужното примирие между Украйна и Русия, както и към преговорите между Киев и "Газпром" за цената на доставките на природен газ.  

Наскоро Могерини обяви, че Рим е готов да поеме отговорността на посредник между "Русия и Украйна и между Саудитска Арабия и Иран".

Могерини настоява за "конструктивно сътрудничество" между страните - членки на ЕС.

Тя също така вярва, че  европейските лидери трябва да се придържат към една и съща позиция както у дома, така и в Брюксел.

"Това, за което се говори в Рим или Берлин, трябва да бъде приложено на практика в Брюксел", счита Федерика Могерини, една добра позиция на новия външен министър на ЕС.

Първите коментари

„Без опит и съмнително мека към Русия“ пише Telegraph.

През юли кандидатурата на г-ца Могерини бе успешно блокирана от източноевропейските страни-членки.

Назначението й се дължи на навика на ЕС внимателно да разпределя топ-постовете между партиите.

Длъжността на външен министър на ЕС бе запазен за представителка на левицата /ПЕС/ и италианският премиер Ренци успя да си го извоюва след силното си представяне на евроизборите през май.

За да успокои източноевропейците, че Италия няма да бъде мека с Путин, Ренци се обади на рускя президент в четвъртък, за да го предупреди за „много сериозните последици“ от нахлуването в Украйна.

Свободно говореща английски и френски език, Могерини е завършила политически науки в университета Сапиенца в Рим, след като е защитила теза по политика и ислям в Института по изследване на арабския свят в Екс-ан-Прованс, Франция.

В блога си, BlogMod, тя съобщава, че е работила в кол-център след завършване на училище и че чете трилъри.

Като външен министър на Италия, сама поддържа акаунта си в туитър и през ноември пусна снимка от „мобилното си работно място“, летището в Анкара.

Могерини е активна и във Фейсбук, където съобщава, че е родена в Рим на 16 юни 1973, омъжена е за Матео и е майка на две прекрасни деца, Катерина(род. 2005) и Марта (род. 2010) и от 22 февруари 2014 е министър на външните работи на Италия.

 

Според Льо Монд упорството на Матео Ренци да наложи Фр. Могерини на поста висш представител на ЕС по външната политика е дало резултат.

Вестникът цитира френския президент Оланд, който казва, че „тя е млада, но вече има опит“.

Монд припомня съмненията около твърде бедното й CV преди два месеца и припомня, че външнополитически Италия се отличава с подкрепата си към САЩ и енергийната си зависимост от Русия.

Вестникът подробно информира за кариерата й:

През 1996 влиза в Движението на младите комунисти (FGCI), а после и при Левите демократи (DS). Близка е с всички последователни лидери от левия център – от Пиеро Фасино, нейният пръв ментор, до Пиерлуиджи Берсани, преминавайки през Валтер Велтрони, който отвори за ней възможността да се кандидатира за депутат през 2008.

 

РИА Новости цитира постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, според когото ЕС е намерил баланс спрямо Русия.

Чижов смята, че в избора си на кандидатурата на Доналд Туск начело на Европейския съвет и на Фредерика Могерини за външен министър на общността, лидерите на ЕС са гласували и за баланс в отношението на самите кандидати към Русия.

"Те успяха да постигнат баланс - няма нужда да си експерт, за да видиш, че в това отношение, спрямо Русия - избраха баланса и това, сигурно, не е случайно", каза Чижов.

Той припомни, че "и с Туск сме работили преди като премиер на Полша, и в Могерини като външен министър на Италия, дълго работихме и с Юнкер като премиер на Люксембург".