САЩ и Русия размениха остри реплики за ситуацията в Украйна

29.08.2014 | 16:33 Редактор: Ирина Георгиева
САЩ и Русия размениха остри реплики за ситуацията в Украйна

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че ръководеното от него правителство ще поиска от парламента разрешение за прекратяване на неутралитета на Украйна и присъединяване към НАТО. Генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен заяви, че източноевропейската страна може да влезе в НАТО, при условие, че изпълни критериите за членство. Междувременно Алиансът призова Русия да спре незаконните си военни действия в страната.

Генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен посочи, че налице е „тежка ескалация на руската военна намеса”, и осъди Русия заради „непрекъснатото нарушаване на международните й задължения”. От своя страна премиерът Арсений Яценюк се обърна към президента на Украйна с молба да постави законопроекта за присъединяване към организацията начело на дневния ред, а украинският парламент да го разгледа незабавно. Ако бъде приет, законопроектът ще забрани на Украйна да вземе решение за членство в "каквито и да е други икономически, политически или други съюзи", които биха попречили на страната да се присъедини към ЕС.

"След приемането на този закон ще бъде забранено членството както в Митническия, така и в Евразийския съюз, както и във всички подобни съюзи, които по своята същност не представляват нищо друго, освен възстановяване на Съветския съюз", каза още премиерът. 

"Напълно уважавам решенията на Украйна, които се отнасят до сигурността на страната и избора на съюзи, в които да участва. НАТО, Киев и Вашингтон са на мнение, че сепаратистите са подкрепени от руски военни и военна техника, въпреки че Москва отрича да е изпращала военни части в региона." - коментира Андерс Фог Расмусен, генерален секретар на НАТО  

Лидерът на Донецката народна република обаче призна, че в редиците на бойците има руснаци, но ги определи като доброволци, а не военнослужещи.

Междувременно Финландия и Швеция решиха да подпишат споразумение с Организацията на Северноатлантическия договор, което ще даде възможност на блока да разположи свои войски на техните територии. Страните ще бъдат свободни да решават в каква степен да си сътрудничат с НАТО.