Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание

Обсъждат кризата в Украйна

29.08.2014 | 06:00 Редактор: Ирина Георгиева
Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание

Насилието в Украйна опасно се изостря и няма начин, по който и да е международен орган да се проверят последните съобщения за навлизане на руски войски на украинска територия. Това заяви заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщи Associated Press. Заседанието е по искане на Литва, предаде БТА.

САЩ заедно с още няколко страни членки на Съвета за сигурност, включително Литва и Франция, призоваха Русия незабавно да изтегли своите войски, които, както се твърди, е разположила в Украйна, посочва DPA.

"Има спешна нужда от сериозни преговори, но Русия трябва да спре да лъже и да престане да подхранва този конфликт", заяви американският постоянен представител в ООН Саманта Пауър.

Ако бъде потвърдено, присъствието на руски войски в Украйна, това ще представлява "пряко нарушение на  международното право и Устава на ООН". - заяви Фелтман.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин не отрече присъствието на руски бойци в Украйна, посочва Associated Press.

"Има руски доброволци в източната част на Украйна. Никой не крие това", заяви той, но постави въпроса за присъствието на западни съветници и попита откъде украинските войски получават оръжие.

Чуркин каза, че е било блокирано предложение на Русия за изявление на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Според него "заради разрушителните усилия на редица негови членове Съветът за сигурност така и не може да изпълни своята роля" за уреждане на украинската криза, посочва ИТАР-ТАСС.

САЩ ще работят с Г-7 и европейските партньори "за да утежнят последиците за Русия". Франция също предупреди за засилване на санкциите, ако изострянето на обстановката продължи, заяви Пауър, отбелязва Associated Press.