НАТО ще разгледа кризата в Украйна на срещата в Уелс

29.08.2014 | 14:56
НАТО ще разгледа кризата в Украйна на срещата в Уелс

НАТО ще разгледа кризата в Украйна на срещата си през септември в Уелс, съобщи ген.-секретар на алианса Андерс Фог Расмусен /вижте изявлението по-долу/.

Снощи президентът на САЩ Барак Обама призова Русия да изтегли войските си, за които се твърди, че е разположила в Украйна. Той заяви обаче, че не планира военни действия за разрешаване на украинската криза.

„Това не е в нашите планове, да търсим военно противопоставяне с Русия”, заяви Обама, отговаряйки на въпрос на журналисти дали Вашингтон разглежда възможността за военно разрешаване на конфликта в Украйна.

Междувременно и президентът на Украйна Петро Порошенко и германският канцлер Ангела Меркел са обсъдили по телефона обстановката в Източна Украйна и стъпките за мирно регулиране на ситуацията, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на украинското президентство. 

Порошенко е помолил Меркел да направи всичко по силите й, за да осигури в ЕС и на международната сцена подкрепа за Украйна. Германският канцлер е уверила Порошенко в готовността си да подкрепи решителни действия от страна на ЕС във връзка с украинската криза, които евентуално могат да бъдат решени на предстоящата среща на върха на ЕС на 30 август.

Стана и ясно, че Обама и Порошенко ще се срещнат на 18 септември в Белия дом, предаде UNION, като се позова на съобщение, написано в социалната мрежа Twitter от американския посланик в Украйна Джефри Пайет.

От своя страна Путин по-рано днес, 29 август призова сепаратистите да осигурят хуманитарен коридор, по който частите на украинската армия да се изтеглят от обкръжението.


Изявление на ген.-секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след извънредното заседание на комисията НАТО-Украйна на 29 август 2014

"Току-що проведохме извънредна среща на комисията НАТО-Украйна, след като военната агресия на Русия срещу Украйна сериозно ескалира." - заяви Расмусен.

Срещата бе поискана по желание на Украйна.

Въпреки че Москва отрича, вече е ясно, че руски войски и оборудване незаконно са минали границата в Източна и Югоизточна Украйна.

Това не е изолирано действие, а част от опасна практика от много месеци с цел дестабилизиране на Украйна като суверенна страна.

Руските части участват в преки военни операции в Украйна. Русия продължава да осигурява на сепаратистите танкове, бронетранспортьори и ракетни установки. Русия стреля по Украйна от руска и украинска територия.

Нещо повече, Русия продължава да поддържа хиляди войници в бойна готовност близо до границата с Украйна. Това е явно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и пренебрежение на дипломатическите усилия за мирно решение.

Днес ние изразихме силна солидарност с Украйна.

На срещата в Уелс другата седмица ще се срещнем с президента Порошенко, за да изясним непоколебимата си подкрепа за Украйна.

Осъждаме с най-силни думи продължаващото пренебрегване от страна на Русия на нейните международни задължения.

Призоваваме Русия да спре незаконните си военни действия, да спре да подкрепя въоръжените сепаратисти и да предприеме незабавни и доказуеми стъпки към деескалация на тази тежка криза".


Расмусен заяви още, че Украйна може да влезе в НАТО, ако поиска това и при условие, че изпълни критериите на Алианса, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от агенция Фокус. По негови думи днес не се е обсъждал въпроса за присъединяване на страната към Алианса.