Пилотите на Lufthansa започнаха стачка

Отменени са 116 полета, предимно вътрешни, а над 15 000 пътници са засегнати

29.08.2014 | 11:33 Редактор: Ирина Георгиева
Пилотите на Lufthansa започнаха стачка

Пилотите на Lufthansa започнаха шестчасова стачка.

Протестът им е заради отказа на ръководството на авиокомпанията да задоволи исканията на служителите за по-добри условия за ранно пенсиониране.

Отменени са 116 полета, предимно вътрешни, а над 15 000 пътници са засегнати.

Исканията на пилотите са да се запази схемата, която позволява да се пенсионират на 55 годишна възраст, като запазят част от заплатата си докато не стигнат възрастта за държавна пенсия, съобщават синдикатите. 

Lufthansa настоява пилотите да се пенсионират на 61 годишна възраст.

Преди повече от половин век в Германия е въведена схема, при която пилотите се пенсионират предсрочно на 55, но това им оставя 8 години до "нормалната" възраст за пенсиониране. 

"Отменени са 116 полета във връзка със стачката. Те са предимно вътрешни и пътниците могат да намерят алтернативен транспорт." - заяви говорителят на Germanwings Йоахим Шотес.

Пилотите на Lufthansa проведоха тридневна национална стачка през април. Протестът приземи хиляди полети и доведе до загуби в размер на 60 милиона евро. 

В дъщерната авиокомпания Germanwings на Lufthansa работят 700 от общо 9000 пилоти на Lufthansa.

Компанията изпълнява всички полети в Европа на кратки разстояния с изключение на тези от и до Франкфурт и Мюнхен.

Въпреки това цените на Germanwings, които са около 20% под тези на компанията майка, са смятани за твърде високи и се планира развиването на Eurowings, където цените са близо 40% по-ниски от тези на Lufthansa.