Пилотите на Lufthansa стачкуват от днес до петък

Сред засегнатите са и пътниците по дестинациите София – Франкфурт и София – Мюнхен.

02.04.2014 | 14:35 Редактор: Мариета Иванова
Пилотите на Lufthansa стачкуват от днес до петък

Пилотите на  Lufthansa започнаха ефективна стачка. Ефективният протест ще продължи до петък включително и е причина за отмяната на 3800 полета в Eвропа. Сред засегнатите са и пътниците по дестинациите София-Франкфурт и София-Мюнхен.

На сайта на  Lufthansa беше създадена специална секция, в която пасажерите да следят актуалната информация за полета си.

Над 100 хиляди от засегантите 425 хиляди пътници са получили sms от авиокомпанията с препоръки за действие.
Ранните предупреждения обясняват и спокойствието на летището във Франкфурт тази сутрин.

Част от пасажерите изразиха съпричастност към стачкуващите пилоти.

„От части разбирам пилотите. Те искат парите, които заслужават. Искат сигурно бъдеще. Разбирам ги!“ коментира Клаус Бартел.

Съветът на авиокомпанията е пътниците да презаверят билета си за друга дата. В краен случай те могат да използват билетите си за някои от по-малките авиопревозвачи, собственост на Lufthansa.

Българските пътници могат да пътуват с Australian airlines до Виена и от там да потърсят връзка с другите части на Стария континент. Могат да бъдат използвани компании като Swiss, Austrian, Eurowings, CityLine, Air Dolomiti и бизес партньора Brussels Airlines.

„Препоръчваме на всички да следят нашата уеб страница, за да видят кои полети няма да се осъществят. Правим всичко възможно, за да пренасочим пътниците и да презаверим билетите им. За следващите три месеца е безплатно да го направят. Мисля, че правим най-доброто, заедно със служителите ни,“ заяви  говорителят на Lufthansa Барбара Шедлер.

Освен пътническите полети са засегнати и товарни. В следващите три дни 23 от общо 31 полета на Lufthansa Cargo няма да бъдат извършени.

Първоначалните оценки сочат, че стачката ще струва между 40 и 50 млн. евро на авиопревозвача.