Lufthansa отменя над 3 хиляди полета от сряда до петък

Авиопревозчвачът ще загуби милиарди заради най-мащабната стачка на пилотите.

01.04.2014 | 09:21 Редактор: Мариета Иванова
Lufthansa  отменя над 3 хиляди полета от сряда до петък

Lufthansa обяви, че отменя 3800 полета от сряда до петък. Причината е една от най-мащабните стачки на пилотите в историята на компанията. Засегнати ще бъдат 425 хиляди пътници, а авиопревозвачът ще загуби милиарди.

Синдикатът на пилотите Cockpit, който твърди че има 9000 члена във всички компании, призова пилотите на Lufthansa да спрат работа в 00:00 часа централноевропейско време в сряда до 23:59 в петък, за да окажат натиск върху ръководството на компанията в преговорите за заплатите и за подобряване на условията при приключване на кариерата им.

Пилотите на филиалите на авиокомпанията Swiss, Austrian Airlines, Eurowings Lufthansa CityLine и Air Dolomiti  не са засегнати от стачката. Lufthansa планира да използва по-големи самолети по линиите им, където това е възможно, за да транспортира повече пътници към и извън Германия.

За да се справи с последиците от стачката и да обслужи по-добре клиентите си, компания ще ангажира по-голям наземен персонал във Франкфурт и в Мюнхен. Служителите в него обаче също протестираха преди няколко дни. Пилотите ще стачкуват заради спор за ранното си пенсиониране. Служителите не отстъпват от позициите си.

„Трябва да има еднакви правила за всички пилоти“, заяви Илона Ритер от синдиката.

Lufthansa настоява средната възраст за пенсиониране на пилотите от 2016 г. да бъде вдигната до 61 години. Компанията се опитва да съкрати разходите на фона на засилената конкуренция от европейските нискобюджетни компании и агресивно разширяващите дейността си държавни компании от Залива.