Исландия затвори небето над вулкана Бардарбунга

/обновена 24/8/2014/

23.08.2014 | 22:22
Исландия затвори небето над вулкана Бардарбунга

ОБНОВЕНА

В неделя 24 август, Eurocontrol върна степента на предупреждение за въздушния трафик в района на исландския вулкан Бардарбунга от червен на оранжев.


Исландия забрани в събота, 23 август, въздушния трафик в сектора над най-големия вулкан в страната, Бардарбунга.

Предупреждението за опасност бе повишено от оранжев на червен код, след малко изригване, съобщи исландската метеорологична служба IMO.

Както и други исландски вулкани, Бардарбунга е покрит с лед.

„Под леда има изригване, вероятно малко, което не е разтопило ледената покривка“, заяви Теодор Хервасон, изпълнителен директор на отдела за предупреждения и прогнози на IMO, цитиран от АФП.

На 21 август три големи земетресения бяха регистрирани в района, съобщава Ройтерс, цитирайки местни медии. 200 членове на спасителни екипи и други експерти се готвят за масивно изригване.

Интензивната сеизмична активност на вулкана Бардарбунга започна на 16 август.

Авиоиндустрията се готви за потенциални смущения като тези през 2010, когато изригна друг вулкан в Исландия, Ейяфятлайокутл. Неговият облак от пепел затвори по-голяма част от европейското небе за шест дни, с което засегна над 10 млн души и нанесе щети за 1,7 млрд долара.

Вулканът Бардарбунга е най-голямата вулканична система в Исландия. Намира се в ЮЗ част на острова и е част от различна планинска верига от тази на Ейяфятлайокутл.

Най-силният трус на 20 август бе от 4 степен, съобщи общественият оператор RUV.