Исландия предупреди за риск от изригването на вулкана Бардарбунга

Нивото на риск за авиационната индустрия е нараснало до код оранжево, което е второто най-високо ниво

19.08.2014 | 14:42 Редактор: Ирина Георгиева
Исландия предупреди за риск от изригването на вулкана Бардарбунга

Увеличил се е рискът от изригване на исландския вулкан Бардарбунга, съобщава метеорологичната служба на Исландия, цитирана от BBC. Наблюдават се признаци на "продължително магмено движение", коментират експертите.

Нивото на риск за авиационната индустрия е нараснало до код оранжево, второто най-високо ниво, съобщават метеоролозите. 

Всяко изригване би могло да доведе до наводнения или емисии на газ, добавят от офиса на метеорологичната служба на Исландия.

Вулканът Ейяфятлайокутл в Исландия, който изригна през 2010г., образува облак от пепел и сериозно възпрепятства европейското въздушно пространство. 

Бардарбунга е най-обширната исландска вулканична система. Тя е разположена под ледника Ватнайокул в югозападната част на Исландия.

Силно земетресение

Силната сеизмична активност започна на 16 август, а в понеделник сутринта мощно земетресение разтърси района, съобщиха от метеорологичната служба. По техни данни това е най-силното земетресение, измерено в региона от 1996 г. насам. 

"В момента няма признаци, че вулканът ще изригне, но тази вероятност не може да се изключи. Сегашното движение обаче ще доведе до експлозивно изригване под леда на глетчера, което може да причини наводнение и изпускане на пепел." - коментират метеоролозите и добавят, че ситуацията се наблюдава.

Този вид цветови кодове се използва в авиацията, за да определят какъв риск представлява даден вулкан за въздушния транспорт.