САЩ иска Русия да осигури достъп до мястото на инцидента с MH17

20.07.2014 | 13:01

САЩ настоява Русия да осигури достъп до мястото на катастрофата на малайзийския самолет на фона на призивите на някои западни лидери за нови санкции.

Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки заяви, че САЩ са „дълбоко разтревожени“ от отказа на проруските бунтовници да осигурят безопасен достъп до мястото на катастрофата.

„Настояваме Русия да изпълнява ангажиментите си и публично да призове сепаратистите са направят същото“, каза Псаки.

Сепаратистите отнесоха 196 тела в неизвестна посока, съобщава АП, цитирайки украинските органи за извънредни ситуации. На борда на самолета имаше 298 души.

Украинският вицепремиер Володимир Хройсман смята, че 900 бунтовници оказват натиск над разследващите. Представител на ОССЕ окачестви в събота ситуацията като „сюрреалистична“.

Според Андрий Лисенко, говорител на Министерството на отбраната на Украйна, „Руски наемници товарят телата на камиони“ и ги карат в Донецк.

Украинските сепаратисти са имали на свое разположение „поне“ три руски ракетни системи „Бук“, или SA-11 Gadfly, по класификацията на НАТО, съобщи представителят на Киев Виталий Найда, цитиран от Bloomberg.

Съветът за сигурност на ООН разглежда проекторезоюция във връзка с катастрофата, чието гласуване ще бъде вероятно в понеделник, съобщава Ройтерс.

По-рано се съобщаваше, че зам.-представителят на Австралия в ООН Филипа Кинг е призовала Съвета за сигурност да приеме резолюция за катастрофата. Документът трябва да включва осигуряване на достъп до мястото на катастрофата и провеждане на независимо международно разследване.


Самолетът на Malaysia Airlines падна на 17 юли в Източна Украйна. Загинаха всички 298 души на борда.

Правителството на Украйна покани в разследването да участват представители на Малайзия и Холандия, ЕК, Boeing, ICAO, американския Национален съвет по безопасност на транспорта NTSB и Евроконтрол. Интерпол и Европол също ще изпратят свои представители на мястото на катастрофата.

Malaysia Airlines съобщи, че в памет на пътниците и екипажа, загинал в катастрофата на 17 юли променя номера на полета Амстердам-Куала Лумпур. Авиокомпанията ще продължи да лети по маршрута, но с нов код - MH19 - AMS/KUL.