ЕС не постигна споразумение за своето ръководство

Орешарски подкрепи Кристалина Георгиева

17.07.2014 | 07:36 Редактор: Ирина Георгиева
ЕС не постигна споразумение за своето ръководство

Лидерите на страните-членки на ЕС не успяха да се споразумеят за разпределянето на водещите европейски постове. Те ще направят нов опит в края на август.

„Положението не е драматично“, коментира след заседанието, което се проточи с часове, председателя на ЕС Херман ван Ромпой. По думите му това е деликатна операция и отнема време.

За момента под въпрос остават имената на неговия наследник, както и кандидатурата за представител на съюза по външната политика и сигурността.

"Аз съм напълно убедена, че ще постигнем това постепенно - на етапи", коментира германския канцлер Ангела Меркел след края на съвещанието.

Пред журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски заяви, че ще подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по външната политика и сигурността. Нека да чуем какво каза Орешарски:

Уравнението, което трябва да се реши е сложно поради необходимостта да се спазва баланс в посока ляво-дясно, север-юг, изток-запад, мъже-жени, както и между поколенията. Желанието на новоизбрания предстедател на ЕК Жан-Клод Юнкер беше новите еврокомисари да бъдат излъчени до края на юли. На този етап малко страни са номинирали кандидати.