Хиляди палестински бежанци напускат северната част на Ивицата Газа

Причините са заплахите от страна на Израел, че ще атакуват жилищни зони, където бойците на Хамас складират оръжия

14.07.2014 | 07:46 Редактор: Ирина Георгиева
Хиляди палестински бежанци напускат северната част на Ивицата Газа

Хиляди палестински бежанци напускат северната част на Ивицата Газа след заплахите от страна на Израел, че ще бъдат атакувани жилищни зони, където бойците на Хамас складират оръжия. Само за седмица, по данни на ООН броят на палестинските бежанци е 17 хил. Жертвите на въздушните бомбардировки в последните дни достигнаха 172.

При първата си сухопътна операция в Газа, израелските военни са забелязали следи от ракетни установки. В град Беит Лахия, разположен в северната част на Ивицата Газа те раздадоха листовки на гражданите, предупреждавайки ги за военни действия и призовавайки ги за евакуация. Всички 70 хил. жители на града получиха ултиматум или да се съобразят с инструкциите, или да рискуват живота си и този на своите семейства. За пръв път Израел използва този вид предупреждение. До този момент практиката включваше предупредителни изстрели.        

Израелските власти обвиняват Хамас, че нарочно строи ракетна инфраструктура между жилищните блокове и къщите, за да постави капан на Израел, и да постави страната в ситуация да бомбардира населени места, за което да получи критики от международната общност. ООН вече призова за мир, изтъквайки, че 77% от жертвите са цивилни. 

По данни на Израел, повече от 800 ракети са били изстреляни от Хамас от вторник насам. Повечето от тях са били неутрализирани от противоракетната защита на страната.

„Представете си, че всички американски градове от Източния бряг до Колорадо са в опасност от ракетен удар с възможност за реакция между 60 и 90 секунди. Това изпитваме ние сега“, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.