Гърция приватизира 30% от енергетиката си

Частичното раздържавяване на енергийния отрасъл е едно от изискванията на международните кредитори

10.07.2014 | 11:04 Редактор: Ирина Георгиева
Гърция приватизира 30% от енергетиката си

Този следобед (10 юли) международните кредитори ще се срещнат с новия финансов министър на южната ни съседка Гикас Хардувелис. Визитата им в Гърция съвпадна с поредна стачка срещу орязването на заплатите и пенсиите.

Междувременно късно тази нощ парламентът прие закон, който предвижда приватизирането на 30% от Държавната енергийна корпорация. Вотът беше оспорван. 51 депутати от общо 100 в залата гласуваха „за“.

Частичното раздържавяване на енергийния отрасъл е едно от изискванията на международните кредитори, за да получи Гърция спасителен транш от 1 млрд. евро. Законът предвижда разделяне на енергийния монополист на две части и продажбата на около 30% от активите на Държавната енергийна корпорация, включително производствените мощности и мините.

По време на гласуването пред сградата на парламента се проведе демонстрация, организирана от енергийните профсъюзи и опозиционни партии.

Миналата седмица стачка на служителите на Държавната енергийна корпорация стана причина за режим на тока. Цяла Гърция остана без ток за половин час.