Нова вълна на недоволство в Гърция

Стачката съвпада с визитата на тройката

09.07.2014 | 08:57 Редактор: Ирина Георгиева
Нова вълна на недоволство в Гърция

Работещите в държавния сектор в Гърция започнаха 24-часова стачка в знак на протест срещу продължаващото намаляване на бюджетните разходи. В протестите участват много държавни структури,  включително болници и данъчни инспекции. Демонстрациите съвпадат с посещението на международните кредитори в Атина.

Гръцката столица е парализирана. Болниците и данъчните служби са затворени. Лекарите обслужват само спешни случаи. За разочарование на туристите не работят и някои археологически обекти.

24-часовата стачка в публичния сектор е организирана от най-големия профсъюз от държавния сектор в Гърция АДЕДИ и съвпада с с посещение на международните кредитори в южната ни съседка. Недоволството е срещу новите уволнения, намаляването на заплатите и пенсиите, а също и срещу приватизацията на част от държавната енергийна корпорация.

В съобщението на синдикалистите се казва, че "в период, в който правителството засилва атаката си срещу правата на трудещите се, отговорът трябва да бъде всеобщ: никой не трябва да участва в процедурата за оценяване на професионалните качества на персонала, водеща до уволнението на хиляди наши колеги".

Демонстрантите искат "преобразуване на временните трудови договори в постоянни и създаването на нови работни места с цел пълна заетост". Разгневено, правителството обяви, че стачката е незаконна и днес ще поиска от съда да прекрати протестните действия.

На този фон международните кредитори идват, за да проверят ефекта от мерките на  правителството за извеждане на страната от икономическата  криза.

По-рано кредиторите оцениха високо усилията на Гърция, която провежда политика на строги  икономии през последните четири години. Южната ни съседка постигна първичен бюджетен излишък и се очаква тази година да се върне към растеж.