Барак Обама призова за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия

По думи на американския президент Вашингтон до момента не е предприел дори скромни мерки да се справи с зачестилите нападения в училищата

11.06.2014 | 16:11 Редактор: Ирина Георгиева
Барак Обама призова за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия

Американският президент Барак Обама призова за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия. Той изрази разочарованието си от неспособността на Вашингтон да се справи с зачестилите нападения в училищата.

Барак Обама изрази съжаление и учудване от факта, че не среща голяма подкрепа за силен контрол върху огнестрелните оръжия и че Вашингтон до момента не е предприел дори скромни мерки в тази посока. Тези забележки идват на фона от поредицата престрелки в държавата.

На 10 юни ученик влезе в гимназия в щата Орегон и застреля свой съученик, преди да се самоубие. Миналия месец шестима студенти бяха убити в Калифорнийския университет в Санта Барбара. Американският държавен глава коментира, че едно от най-големите му разочарования като президент е, че не са предприети основни стъпки в тази посока. Той допълни, че САЩ са единствената развита държава в света, която позволява такъв тип поведение.

"Много хора казват, че проблема идва от психичното здраве. САЩ не държат монопола върху лудите хора. Те не са единствената страна, която има психично болни, но ние се убиваме един друг в тези масови стрелби в размери, които са многократно по-големи от всякъде другаде. Трябва да се направи нещо, аз като родител съм ужасен. Готов съм да работя с всеки, включително с притежатели на оръжия, за да се намерят решения."

Миналата година Барак Обама се опита да прокара известни ограничения пи закупуването на оръжия след стрелбата в училище в училище в Нютаун, където бяха убити 20 деца. Това усилие за налагане на ограничения за притежание на оръжие обаче се провали на фона на натиска от страна на Националната оръжейна асоциация.