ЕС не иска новите санкциите на САЩ срещу Русия

Чарлз Хекър, директор Control Risks Global Research

06.06.2014 | 12:33
ЕС не иска новите санкциите на САЩ срещу Русия

 

Тази седмица, на срещата на Г7, президентът на САЩ Барак Обама предупреди президента на Русия Владимир Путин да спре бунта в Източна Украйна, да промени курса към Киев.

Опасността от нови санкции обаче идва само от САЩ, казва Чарлз Хекър, директор Control Risks Global Research. При това само при ясните доказателства, че Русия директно подкрепя военните действия в Източна Украйна.

 

"Мисля, че президентът заплашва със санкции, но докато не се появи реално доказателство, че Русия манипулира събитията директро, едва ли ще видим нови санкции", заяви Хекър в студиото на Bloomberg TV в Лондон.

Няма единство между САЩ и ЕС по въпроса за допълнителните санкции срещу Русия и това е реално противоречие във външната политика на двата блока. Несъгласието пролича по време на срещата Обама-Оланд, заради френските военни доставки за Русия.

"Икономическите и дипломатическите отношения, както и географията изискват ЕС да стои по-близо и да е по-свързан с Русия, отколкото САЩ. Затова американците могат да наложат нови санкции, но ЕС вероятно не", смята Чалрз Хекър.

Целият коментар - във видеото.

 

Още по темата

 

Зам.-министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин съобщи, че руският посланик ще присъства на иногурацията на новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко, съобщава РИА Новости.

Посланик Михаил Зурабов се връща в Киев след над 4-месечни консултации в Москва.

"Ще участва само в официалната церемония във Върховната Рада. Ще има и други мероприятия, които ще минат без нашия посланик", заяви Карасин.