България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще запази ли поста си екоминистърът след скандала "Калиакра"?

Премиерът Борисов с нов опит да помири протестиращите и Нено Димов

08.08.2017 | 08:33 Редактор: Тодор Петров
Ще запази ли поста си екоминистърът след скандала

Категорично ще искаме оставката на екоминистъра Нено Димов, заяви в "България сутрин" Андрей Ковачев от Сдружението за дива природа "Балкани". Причината - заповед на министъра, с която се забраняват определени дейности в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в "Натура 2000". 

"Малките собственици трябва да бъдат компенсирани, ако имат законни права. Спазването на законодателството е преди всичко", посочи той и предупреди, че ще има материални щети заради решението. По думите му в случая има нарушение на европейското законодателство. 

Днес в 11 часа в Министерския съвет предстои среща между протестиращите, премиера Бойко Борисов и екоминистъра Нено Димов, за да бъдат изчистени противоречията. Консултантът по околна среда Рашид Рашид очаква екоминистърът да възстанови заповедта и да бъдат обезщетени хората с имоти в района.

"Не знам защо се образува такава драма, не виждам никаква причина. Ясно е описано къде са забраните, те не са в земеделските територии", отбеляза той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според Андрей Ковачев интересът на имотната спекула у нас се защитава постоянно.  "В момента ние защитаваме интереса на "г-н Суджук", настоя той.

Икономистът Красен Станчев коментира, че процедурата по "Натура 2000" е доста сложна и хората се плашат от нея. Той посочи, че никой не е питал местните хора, които имат земя или вече са инвестирали. 

"Тази заповед е окончателна и не може да бъде жалена в съда. Всички хора там имат интерес да се строи, изведнъж се появява "Натура 2000". След това всичко се актуализира през 2009, 2013 и 2015 г.", обясни той.

Тези които искат да строят, няма да могат да строят. Ще бъдат платени глобите, ще трябва да се платят и пропуснати ползи, стана ясно още от думите на икономиста.

Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев коментира в телефонна връзка, че лошата новина са ограниченията, а добрата, че ще има обезщетения. Той е категоричен, че е трябвало да се обясни на хората, че зоната не е много голяма, за да не се стига до тези протести. 

"На мен ми звъняха хора от селата да ме питат дали няма да могат да строят или да развиват някакъв бизнес", сподели Цонко Цонев.