България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пожарите зачестиха... Ситуацията остава екстремна!

Причините: Човешка небрежност, застраховка, отмъщение, информира Любомир Караконовски пред Bulgaria ON AIR

07.08.2017 | 07:40 Редактор: Жанета Нейкова
Пожарите зачестиха... Ситуацията остава екстремна!

Ситуацията с възникването на пожари в страната остава екстремна. Статистиката показва, че летният период е изключително труден. Това съобщи в "България сутрин" главният експерт на дирекция "Мениджмънт на бедствията" в БЧК Любомир Караконовски.

Последните седмици случаите на пожари зачестиха, в медийното пространство последваха предупреждения за възникване на нови вследствие на високите температури, но повечето версии на съответните власти са човешка небрежност.

"Само обединените усилия на всички нас като партньори на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", медиите, местните структури и др., могат да дадат резултати за намаляване или предотвратяване на тези пожари", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

Любомир Караконовски потвърди информацията, че причините идват от човешка небрежност, като допълни, че става въпрос още за непредвидливост, умишлени действия на човек, незагасена цигара, палене на огън на нерегламентирани за това места, както и застраховка, дори отмъщение към някого.

"За 2015 г. в България са възникнали 2500 пожара, а загубите са за милиони. За 2016 г. - 5 хил. насаждения и гори изгарят, това води до 6 млн. лева загуби без да се отчита какво е необходимо да бъде възстановено. В последния петък имаме над 200 обаждания за възникнали пожари", разказа гостът на телевизията.

По думите му най-важното е всеки да бъде запознат кои действия биха довели до пожар и да знае какво трябва да предприеме в такива ситуации.