България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ДАМТН проверява спинърите, оказаха се опасни за децата

80% от тестваните антистрес играчки не съответстват на законодателството

22.06.2017 | 08:52 Редактор: Тодор Петров
ДАМТН проверява спинърите, оказаха се опасни за децата

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва извънредна проверка на нашумелите в последно време спинъри. Оказва се, че антистрес играчките могат да бъдат опасни за здравето на децата.

"Инспекторите установиха, че тези продукти се разпространяват при неспазено законодателство. Имаме игрови функции и производителят е бил длъжен да оцени тяхната безопасност", обясни Теменужка Грънчарова от ДАМТН пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че върху опаковката на спинъра трябва да има текст с информация за производитея, марка и модел на продукта, както и маркировка, че играчката не е подходяща за деца до съответната възраст. 

Теменужка Грънчарова демонстрира, че се отделят малки части от спинърите и подчерта, че те не трябва да са достъпни до деца до 3-годишна възраст. Тя отбеляза, че могат да бъдат погълнати и да провокират задавяне и нежелани стомашни реакции. 

"Към момента от 212 проверени спинъри 167 са несъответстващи с приложимото към тях законодателство като играчка", посочи представителят на ДАМТН в "България сутрин".