България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да си грамотен означавало да разбираш, а не само да можеш да четеш

Образованието ни трябва да е конкурентно в Европа, това каза бившият министър Веселин Методиев пред Bulgaria ON AIR

24.05.2017 | 08:47 Редактор: Иван Берберов
Да си грамотен означавало да разбираш, а не само да можеш да четеш

Проблемът на това да си неграмотен не е можеш ли да четеш, а разбираш ли какво си прочел. Това е много тежък и сложен въпрос на образованието. Всеки може да прочете нещо, но след това нищо да не разбере.

Това каза Веселин Методиев, бивш министър на образованието в правителството на Иван Костов и преподавател в Нов български университет в изнесеното студио на "България сутрин".

"Това, което е важно в момента за образованието, за висшето, е може ли да бъдем конкуренция на университетите в Германия, Франция, Великобритания и така нататък. Не става въпрос да сравняваме няколко университета в държавата ни", обясни гостът.

Според него много неща са се променили откакто за последно е бил министър.

"Аз съм министър от миналия век. Много неща се промениха. През 1997 беше въпрос българските деца да могат да учат спокойно в Европа. Трябваше да се променят някои от термините в системата. Никой не ни задължаваше, но трябваше да се случи, за да може да се движат спокойно из Съюза", посочи той.

И заяви, че има много понятия в наше време, които младите не разбират, а използват.

"Има понятия като фашизъм, нацизъм, национализъм и болшевизъм, които не се разбират какво означават, а това е много лошо". поясни преподавателят в НБУ пред Bulgaria ON AIR.

Вижте още!