България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

РБ в коалиция с "Глас народен" - опит за обединение на десницата

Венци Мицов и Румен Христов разкриха допирните точки на двете партии в студиото на Bulgaria ON AIR

20.02.2017 | 09:01 Редактор: Тодор Петров
РБ в коалиция с

Предни дни стана ясно, че "Глас народен" на музиканта Светослав Витков ще се яви в коалиция с Реформаторския блок на предстоящите парламентарни избори на 26 март.

Венци Мицов от "Глас народен" и Румен Христов от Реформаторския блок гостуваха в "България сутрин", където дадоха заявка, че коалицията е опит за обединение на десницата у нас.

Венци Мицов посочи, че предизборната програма на коалицията е изградена с активното участие на "Глас народен" и обясни какво ги е накарало да се явят заедно на изборите.

"Възникнахме на базата на протест. Първата година плюехме всичко, втората година започнахме да пишем предложения и законодателни инициативи, но всички ги хвърляха в кошчето за боклук. Третата година започнахме да говорим с другите и да правим политика - да направиш така, че идеята да се случи. Десницата има нужда от обединение в момента и всички го виждаме", заяви той за Bulgaria ON AIR.

Румен Христов отбеляза, че различното говорене на "Глас народен" е допълнителен колорит за Реформаторския блок. По думите му има категорично съвпадение в програмата, която са изработили заедно. 

"Нямаме идеологически различия. Нашите привърженици са в големите градове, а "Глас народен" е градска партия", уточни той.

Реформаторът съжалява за разделението, което се получи в Блока, но подчерта, че всички социологически проучвания казват, че РБ ще прескочи бариерата от 4% за влизане в парламента. 

Румен Христов вярва, че няма да има провал на изборите заради липсата на машинно гласуване.

Венци Мицов отказа да обяви дали ще бъде в избирателните листи на новата коалиция. Той обаче предупреди, че за малките партии се очертава бой последен. 

"При чисто мажоритарна система, каквато се очертава, малки партии в парламента повече няма да влязат", убеден е той.