България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Симеон Николов: България е транзитна страна на тероризма

"Балканите се превърнаха в гнездо на подготвящи се терористи", коментира бившият зам.-министър на отбраната

23.12.2016 | 08:48 Редактор: Мария Аладжова
Симеон Николов: България е транзитна страна на тероризма

България не е застрахована от терористична атака, но засега е предимно транзитна страна. Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият заместник-министър на отбраната Симеон Николов.

"България доставя доста оръжия към тези терористи през Саудитска Арабия и Катар. Действително България не е застрахована, но тя в момента е предимно транзитна страна. Ние виждаме, че Балканите се превърнаха в едно гнездо на подготвящи се терористи, защото бяха установени лагери, складове на оръжия, престой на терористи...

Няма нито един терористичен акт в страните, в които няма голям брой бежанци, като Словакия и Унграия. Да, ние трябва да бъдем на щрек, да ние сме уязвими, но в момента не сме на мушката", посочи Николов.

По думите му най-изненадващият момент от нападението в Берлин е абсолютната небрежност на германската полиция. Той напомни, че в началото наминалия месец Европол предупреди властите в Европа, че терористите подготвят поредно нападение.

Николов направи паралел с атентата в Ница, където екстремистите извършиха аналогично нападение - с камион по права, позволяваща ускорение, улица.

"Беше намерен ахрив, в който имаше няколко хиляди адреси на привърженици на ИД в Европа. Това е най-показателното и важното - че те разчитат на толкова много съмишленици, толкова радикализирани", отбеляза бившият зам.-министър на отбраната.

По негови изчисления минимум 3500 души са се върнали в Европа от Сирия и Ирак и представляват заплаха за сигурността.

Що се отнася до показния разстрел на посланика на Русия в Турция - Андрей Карлов, Николов беше категоричен, че според него не мрежата на Фетхуллах Гюлен стои зад нападението.

"Категорично не. Организацията на Гюлен не е терористична организация, както твърди Ердоган. Тя е ислямистка организация", поясни Николов.