България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бюджет 2017 пред провал

Коментар по темата от икономиста Стоян Панчев и вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов в ефира на Bulgaria ON AIR

16.11.2016 | 08:17 Редактор: Тодор Петров
Бюджет 2017 пред провал

Бюджетът на втория кабинет "Борисов" е под въпрос. За да бъде приет той правителството трябва да направи сериозни компромиси. Патриотите настояват за почти 100% увеличение на минималната пенсия. В пленарната зала се очаква БСП, ДПС и патриотите да кажат "не" на бюджета.

Според икономиста Стоян Панчев е напълно възможно да се стигне до бюджетна криза. 

"Несериозно е това, което чувам от патриотите. Това е по-страшно от популизъм. Представете си какво ще се случи ако удвоим минималната пенсия. Този бюджет ще бъде тотално разбит", настоя гостът на "България сутрин".

Той добави, че голяма част от бизнеса вече разчита на еврофондовете, а те са свързани с държавния бюджет. Стоян Панчев не очаква обществените поръчки да бъдат спрени, но акцентира, че в новия бюджет има повече проблеми за бизнеса, който работи извън еврофондовете и обществените поръчки. 

"Предложението на БСП е да се увеличат данъците на хората, които получават над 1000 лева. Изведнъж са решили да правят лява политика преди изборите", каза още икономистът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов подчерта, че з синдикатите приоритетите на бюджета са свързани с участията му, в които се осигуряват социални движения напред. 

"Изпитваме удовлетворение от факта, че по отношение на голяма група хора в просветата ще има движение напред. Това беше обещано и ще се случи. Въпросът е дали ще има преразпределение за хората от науката", коментира той.

Чавдар Христов настоя, че бизнесът и науката трябва да бъдат свързани. По думите му е дошъл моментът, в който бизнесът разбира и инвестира в науката. За нас е важно този бюджет да бъде приет.

"Плоският данък категорично трябва да бъде премахнат. Не може с плосък данък да обслужваме конкурентната среда в България", каза още вицепрезидентът на КНСБ.