България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родни фирми фалират поради липса на работна ръка

Най-важният проблем е какво се случва в образованието, коментират експерти пред Bulgaria ON AIR

21.10.2016 | 07:51 Редактор: Луиза Божинова
Родни фирми фалират поради липса на работна ръка

Очакват ли ни фалити на родни фирми заради липса на работна ръка? Надя Василева, експерт по подбора на човешките ресурси и финансистът Мика Зайкова коментираха темата в предаването "България сутрин".

Мика Зайкова каза, че проблемът е много по-голям, отколкото изглежда. По думите й причините за липса на кадри са, че няма никаква връзка между образованието и пазара на труда, а второто нещо е, че България продължава да бъде най-бедната страна, което кара младежите да предпочитат външния, а не нашия трудов пазар.

Надя Василева изтъкна като причина демографията, като посочи, че България е една от страните с най-застаряващо население. "Топим се с по 6 човека на час, очевидно е, че няма хора. Младежите, които чакат да влязат на трудовия пазар не са чак толкова много, за да могат да покрият тези, които ще излязат от него. Затова трябва да има глобално, не само национално, разглеждане на този проблем", настоя тя в студиото на Лора Инджова.

Василева спомена данни от изследване, което покрива най-търсените професии и сред тях са квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство. "Това са основните групи от професии, където се търсят много хора и те не могат да бъдат намерени на едно географско място", обясни тя.

"Ако през 2015 година на първата позиция от търсените специалисти са били IT, сега те са на десета. А на първа позиция излизат хора с по-ниско образование. Бизнесът на 21 век бяга от България. Инвеститорите губят интерес, не се въвеждат нови технологии", подчерта Зайкова пред Bulgaria ON AIR. "Най-важният проблем е какво се случва в образованието на България, защото оттам се генерират кадрите. Нашите младежи предпочитат кариерно развитие, а тук нямат условия за такова", заключи финансистът.

Вижте във видеото визията на експертите за решаването на проблема:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Veselin_Takev
преди 7 години
Хахаха а когато имате кадри защо не ги пазите не стига че не им плащате достатъчно а гледате свиркаджиите да са ви под ръка затова нямате кадри..... Сигнализирай за неуместен коментар