4 хил. служители не достигат за предстоящия туристически сезон

Нелоялни хотелиери отблъсквали кадрите

16.05.2016 | 23:09 Редактор: Мария Аладжова
4 хил. служители не достигат за предстоящия туристически сезон

4 хиляди служители не достигат за летния туристически сезон, изчислиха от Института за анализи и оценки в туризма, предаде БНР.

Причината за недостига на кадри се дължи на ниските заплати в сектора и недобрите условия на труд:

"Въпросът за кадрите се поставя преди началото на всеки сезон. Има коректни хотелиери, които осигуряват на служителите си заплащане и през зимата, за да могат да разчитат на тях през летните месеци, но има и такива, които сменят работниците си всеки сезон, създали са си лошо име и страдат, че не могат да намерят работна ръка сега", коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му ниските заплати в сектора се дължат на евтината цена на продукта, който предлагат много от хотелиерите у нас:

"През последните години някак доброволно, на база на концепцията, която развива българския туризъм – за малки хотели, тесни коридори, малки стаи и бани, съгласно Наредбата за категоризацията, по-голямата част от хотелите - 92%, са построили малки неудобни хотели. Договорите са подписани за 61 дни през това лято и е изключително трудно да ангажираш някой с минимална заплата".

Заплащането започва от 400 лева и достига до 650 лева, посочи още Румен Драганов.