Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Кристалина Георгиева се справи прекрасно на изслушването

Любомир Стефанов и Аркадий Шарков коментираха битката за ген. секретар на ООН пред Bulgaria ON AIR

04.10.2016 | 20:30 Редактор: Тодор Петров
Експерти: Кристалина Георгиева се справи прекрасно на изслушването

Кристалина Георгиева се справи прекрасно на изслушването. Руснаците са я изчаквали и са доволни от нещата, които тя е казала. Въпросът е дали тя ще събере вота на останалите представители. 

Това каза в предаването "Денят ON AIR" политологът Любомир Стефанов, коментирайки първото изслушване на новия кандидат на страната ни за генерален секретар на ООН.

Той добави, че Георгиева се е държала "по типично дипломатичен за нея начин". Стефанов подчерта, че тя има колосален опит на международната сцена. 

"Не чух заявка за решение на конфликта в Сирия. Генералният секретар може да помогне много в този процес", отчете като минус в представянето й политологът.

Гостът на Bulgaria ON AIR настоя, че след смяната на Ирина Бокова позицията на България е категорично подронена. "Смяна в 12 без 1 е проява на лош вкус. След утрешното гласуване ще стане интересно", посочи Стефанов.

Според икономическия анализатор Аркадий Шарков представянето на Кристалина Георгиева е било добро. 

"От журналисти й бяха задавани въпроси за Алепо и отношенията с Русия. Тя изразяваше по-скоро позиция "ще видим". Не влезе в дейтали, което е логично от една страна, а от друга не може да прикове интереса", констатира Шарков в студиото на Кузман Илиев.

Гостът на телевизията посочи, че всеки ход трябва да е реално премерен, а целият избор на генерален секретар на ООН определи като "студена война".