България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма сеизмична връзка между земетресението в Италия и България

Проф. Емил Ботев коментира земетресението в Италия и това дали има опасност за нас пред Bulgaria ON AIR

25.08.2016 | 08:42 Редактор: Луиза Божинова
Няма сеизмична връзка между земетресението в Италия и България

Постоянно се увеличава броят на жертвите след опустошителното земетресение в Италия. Според информация на BBC броят им вече е 247.

Професор Емил Ботев, директор на Института по сеизмология при БАН, каза пред Bulgaria ON AIR, че не може да има никаква връзка между земетресението в Италия и България.

"Ние се намираме на 945 километра, докато стигнат тези преразпределяния на напрежението от дислокациите от това земетресение, до териториите на нашата страна, трябва да преминат през много други сеизмични зони", заяви той.

"За последните шест часа са регистрирани два вторични труса - единият е в 6:17 часа българско време трус с магнитуд 4,2. В първите шест часа сме регистрирали над 15", съобщи проф. Ботев.

За областта Умбрия и като цяло Централна Италия, той каза, че през 2009 година, април месец, става земетресение с магнитуд 6,3 и в същия среднощен час - три, три и половина часа сутринта.

"Отидоха си 308 човека по същата причина, както и вчерашното земетресение. Това показва, че за един период от седем години преразпределението на напрежението става с неголяма скорост", обясни той.

На въпрос може ли да се очакват още вторични трусове в Италия, проф. Ботев каза, че ще продължат с месеци, през които се очаква земята там да се успокоява.

"Това е един затихващ процес. Нещата отиват към затихване на цялата тази опасност", коментира сеизмологът.

По отношение на системите за известяване, професор Ботев каза, че в България има и автоматизирана такава, която работи в сътрудничество с Румъния, именно за известяване при земетресения, които се случват в планината Вранча, "тъй като това е относително далечно земетресение, за което сеизмичните вълни пристигат за около 20-30 секунди на територията на нашата страна".

"А по принцип нашата национална система за наблюдение на сеизмичността, също е с такива функции", допълни проф. Ботев.

За пораженията от гледна точка на строителството, той каза, че сградите при нас, построени през последните десетилетия, са съобразени с правилниците за строителство в сеизмични райони.

"От времето, когато кандидатствахме за Европейския съюз много строго пък се следи за спазването на този правилник", отбеляза той.

"Хората могат да са сигурни, че ако живеят в жилища от последните две десетилетия, те ще издържат не само на такова земетресение, но и на трус с магнитуд седем, че и по-голямо", заяви проф. Ботев.

Цялото интервю вижте във видеото: