След земетресението в Италия, опасност за България - няма

Ситуацията в Италия все още не е нормална - продължават трусовете, обясни проф. Емил Ботев

24.08.2016 | 19:00 Редактор: Ирина Георгиева
След земетресението в Италия, опасност за България - няма

След земетресенията в Централна Италия, опасност за България няма. Това съобщи директорът "Сеизмология" при БАН проф. Емил Ботев за Bulgaria ON AIR.

"Теоретично мога да кажа, че няма никаква опасност за България и за Балканите. Почти невъзможно е в близко бъдеще при нас да имаме ефект от тези земетресения в Централна Италия. Там генезисът е съвсем различен", обясни той.

В момента не би трябвало да има по-силни трусове в Италия, прогнозира сеизмологът. По думите му най-вероятно ще има по-слаби земетресения в продължение на няколко денонощия.

"Само за първото денонощие вече сме регистрирали около 20-тина труса с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер. Най-силното земетресение тази нощ в Централна Италия в 3:30 часа беше магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер", посочи той.

Ситуацията в Италия все още не е нормална - продължават трусовете, заяви проф. Ботев. Той обясни, че се наблюдава затихващ процес, но земетресенията с магнитуд от 4 по скалата на Рихтер предизвикват уплаха в хората.

"Най-силният трус е бил един час след първия трус - магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер. Голяма сила, тя почти е равна на тази по сила със земетресението в Перник. Именно този автършок е изиграл катастрофалната роля за всички онези слаби, несеизмично устойчиви сгради", обясни той.