България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мрачна прогноза: През 2022 г. няма да ни достигат 6 хил. учители

Нужна е спешна актуализация на учебните проргами за подготовка на педагозите, категорична е Янка Такева

11.08.2016 | 10:07 Редактор: Мария Аладжова
Мрачна прогноза: През 2022 г. няма да ни достигат 6 хил. учители

Системата за подготовка на учители не съответства на сегашните условия и възможности за работа с ученици, коментира в "България сутрин" председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Срещнах изключителна съпротива от висшите училища. Те не искаха да променят абсолютно нищо в своите учебни планови програми и да си останат от 1995 - 1997 г., когато са направени послендите такива изменения", заяви Такева.

"Около 7-8 представители на висшите учебни заведения бяха организирали една среща при президента на КНСБ. Поканиха ме без да знам защо отивам при него и с кого ще се срещна. Там ми беше оказан натиск от преподавателите на висшите учебни заведения - как така аз ще се бъркам в работата им и ще искам промяна в учебните планови програми", разказа тя.

По думите ѝ подготовката на бъдещите педагози у нас не съответства на модерните методи на преподаване, при които учителят трябва да е ловък ползвател на високите дигитални технологии и да има чуждоезикови компетенции.

Според Такева именно липсата на актуализация на плановите програми отблъсква младите хора от професията, но и не само това: "След 6 години ние ще имаме нужда от 6000 учители и ако продължаваме да недофинансираме образованието, ако продължава учителят да стои с тази ниска начална работна заплата, ако продължава учителят да се подготвя, както се подготвяхме ние преди 20-30 години, тежко и горко на образованието в България". 

В предаването на живо се включи и директорът на 51 СОУ в София Асен Александров, който обясни, че младите учители обикновено идват без практически опит: 

"Би било добре учителските синдикати и работодателските организации да оценяваме по някакъв начин образователните програми на университетите", каза той.