България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България на кръстопът - как сме позиционирани в Европа?

Правителството се справя успешно с балансьорската си политика, коментира политологът Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR

29.06.2016 | 10:55 Редактор: Мария Аладжова
България на кръстопът - как сме позиционирани в Европа?

България на кръстопът и с успешна балансьорска политика - около това мнение се обединиха социлологът Димитър Димитров и директорът на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

Според Симеонов такава стратегия може да генерира капитал за България заради полюсните настроения в Европа и миграционната криза.

По думите на политолога правителството се намесва със своя "хитър балкански стил", който се оказва печеливш. 

"Брюксел се опитваше да продължава по старому със сделки с Ердоган, с Камерън, а истината е че докато ЕС няма по-единно звучаща политика по сигурността, продължава да е общ пазар, но не и съюз", коментира Симеонов.

Димитър Димитров от своя страна подчерта, че ключовият момент за раздора в ЕС се е оказал бежанската криза. Именно тя е повлияла и на вота на по-възрастните британци, които са гласували "за" излизане от ЕС.

"Освен тази психологическа връзка, Brexit-а е огромен удар върху идеята, че Европа ще бъде семейството на споделените ценности", добави социологът. 

А според Първан Симеонов ЕС се реконструира в по-различна система от политики, спрямо тази, каквато е била досега. По думите му определяните от някои анализатори като популистки тактики, се превръщат в новото дясно: "Така ще звучи консерватизма със затваряне на системите, консервативно-либерално. Ние вече 10 години се чудим каква е парадигмата, с която да мислим за него".