България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Европа не успя да последва примера на България с бежанците

Трябва да спрем войната в Сирия, тези хора няма къде да отидат, каза в ефира на Bulgaria ON AIR филантропът Янк Бари

22.06.2016 | 10:08 Редактор: Тодор Петров
Европа не успя да последва примера на България с бежанците

Филантропът Янк Бари, който помага на хиляди бежанци по света, гостува в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, за да разкаже за своята дейност. Благотворителната му организация е собственик на няколко сгради в България, в които се настаняват хора, изпаднали в нужда. 

"Помагаме на много семейства, които са в България и искат да продължат да живеят тук. Правим каквото можем, но след Париж и Белгия ситуацията се промени драстично. България беше много добра първа спирка за бежанците, обществото ги прие. Хората са били проверени правилно и по тази причина не е имало терористи. България е много добър пример за Европа, който тя не успя да последва. Тук бе свършена чудесна работа с бежанците", коментира милиардерът.

Янк Бари е на мнение, че трябва да се направи всичко възможно, за да бъде спряна войната в Сирия. За него ситуацията в Европа става все по-враждебна, а бежанците, които нямат никаква вина, вече няма къде да отидат.

"Вижте какво стана, когато се отървахме от Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи - нещата не се подобриха, станаха още по-зле. Не можем да налагаме демокрация на тези хора, защото те не са възпитани по този начин. Време е да оставим егото си настрани и да направим това, което е полезно за тези хора в родната им страна. Очевидно е, че ситуацията с войната не се подобрява", обясни Бари в студиото на Bulgaria ON AIR.

Запитан дали се страхува, че между бежанците може да има терористи, Бари отговори, че това е възможно, но все още не се е случвало.

"Помогнали сме на над 1600 души до момента, със сигурност нямаше нито един терорист сред тях. Във връзка сме с тези хора постоянно. Говори се, че около 1000 терористи са се имплантирани сред 4 млн. бежанци", уточни той.

"Турция е реална алтернатива, но не се знае какво ще се случи. Йордания прелива от бежанци. Разбирам параноята на българското правителство и не мога да ги виня за това", добави три пъти номинираният за Нобелова награда филантроп.

Той е категоричен, че всички имат интерес да не се спира финансирането на "Ислямска държава". "Всичко опира до пари и петрол. Няма нищо общо с християни и мюсюлмани", каза Янк Бари.

Гостът на Bulgaria ON AIR разказа и за един от най-близките си приятели - величието в бокса Мохамед Али, който почина наскоро.

"От 1968 година сме приятели и той ме научи как да помагам на хората. Има само едно нещо, което мога да кажа за него - той бе най-великият. Прие исляма, защото не искаше да носи име на роб. По това време не можеше да си сменяш името и той реши да смени религията. Избра да се занимава с благотворителност и да помага на хората. Нямаше държавен глава, който да не отвори вратата си за него. Присъствах на погребението му и беше невероятно. Имаше над 100 хил. души, които плачеха."