Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ако се реши конфликтът в Сирия, ще се разреши и въпросът с бежанците

Това коментираха д-р Мохд Абуаси и Оля Ал-Ахмед

20.06.2016 | 22:07 Редактор: Ирина Георгиева
Ако се реши конфликтът в Сирия, ще се разреши и въпросът с бежанците

Единственият начин да се реши въпросъс с бежанците е да се справим с източника на проблема. Да нямаме бежанци от Сирия трябва да решим проблема там. Трябват повече усилия. Ако спре конфликтът там това ще ни спести пари и кризи. Да не се опитваме да сменяме режима там, да ги оставим. Това коментира д-р Мохд Абуаси в Денят ON AIR.

Според него диалогът между религиите е единственият път за приближаване, ако не за решаване на конфликтите, поне да не се задълбочават конфликтите с религиозно етнически характер. По думите му диалогът е нужен, за да се покаже, че ислямът няма характерът на терористична религия

Има все повече регионални конфликти - в Африка, Азия, Афганистан, Близкия Изток, Пакистан, отбеляза д-р Абуаси и добави, че те са основната причина за вълната бежанци през последните 10-15 години. "Ако гледам конфликтите там, ще видим, че куп западни държави, или НАТО, или ЕС, или Щатите са голям играч в тези конфликти".

"Интересно ми е, че когато вече те създават този конфликт или почват да го използват, съхраняват го, започват да изпращат оръжие, войници и не знам си какво. Резултатът са бежанци", добави той.

Днес е международният ден на бежанеца, коментира и журналистът Оля Ал-Ахмед. Тя цитира изнесени данни, според които България е толерантна към бежанците.

"Друг е въпросът защо ги допуснахме да ги имаме тези бежанци. Според  мен кризата с бежанците влизаше в един предначертан сценарий. Те са следствие. Причината е друга. Отстранете причината и заради това нито в Европа, нито друга страна ще се оплаква", посочи Оля Ал-Ахмед.

"Никой не иска да бъде бежанец, ако се поставим на техните места. Да негодува Европа от това, че има бежанци а да седнат на една кръгла маса, за да няма бежанци. Бежанецът е бързо бягащ човек", добави тя.