България е изпратила запитване до Анкара, за да изясни дали Турция спира споразумението за бежанците

Премиерът потвърди, че е отказал участие за общ военен флот срещу Русия в Черно море

16.06.2016 | 11:14 Редактор: Мария Аладжова
България е изпратила запитване до Анкара, за да изясни дали Турция спира споразумението за бежанците

Премиерът Бойко Борисов коментира появилата се по-рано информация, че Турция спира споразумението за бежанците заради отказ на България да се включи в натовска флотилия срещу Русия в Черно море. 

Борисов потвърди, че е получил предложение от румънския президент Клаус Йоханис за черноморска коалиция срещу руснаците, която да включва бойни кораби от България, Румъния, Турция, Украйна и САЩ, но е отказал. 

Той подчерта, че при подобен сценарий Русия не би нападнала България с танкове и ракети, а чрез икономически санкции срещу страната.

Още Борисов подхвърли с хумор, че не иска военни фрегати да се "разхождат" из Черно море по време на летния туристически сезон.

„България е един от най-лоялните и най-точните членове на ЕС. Знаете, че имаме българо-американска база. Има и американски войници, и наши. Непрекъснато провеждаме учения, вие самите сте присъствали на тях. Непрекъснато идват самолети, тренират – ние сме направили всичко, което като членове на НАТО трябва да направим”, каза той.

От вчера турците са отказали 200 заявки за връщане на нелегално преминали бежанци, обясниха от българските гранични власти.

„Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем”, посочи Борисов.

България е изпратила официално запитване до Турция, за да изясни дали Анкара наистина спира изпълнението на споразумението за реадмисия на бежанци.

Междувременно появилите се публикации по темата предизвикаха разнопосочни реакции в парламента, пише Dnes.bg

Според Янко Янков от ДПС война с Русия е невъзможна дори в най-болните амбиции на някои политици.

Никой не е толкова луд, за да вземе такова решение, война между НАТО и Русия означава край на света, отсече той и добави, че трябва винаги да сме с ЕС, но никога против Русия.

Янков настоя, че трябва да има стабилност и сигурност на българската държава, защото тя е важна за инвестициите и качеството на живота.

"Ние не трябва да си създаваме врагове, нямаме намерение да нападаме никого, България трябва да е уважавана част от интегрираната система на ЕС", коментира още той.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов настоя, че преди да се говори каквото и да било, трябва да има официална позиция на турската страна и на българското правителство.

Въпреки това той призна, че личното му мнение е, че договорът с Турция за реадмисия е изключително важен.

"Бих предпочел да влезем в един общ флот в Черно море срещу евентуална руска агресия, отколкото да прекъснем споразумението за реадмисия с Турция", заяви Симеонов и се мотивира, че когато има две злини, е по-добре да се избере по-малката.

Според него отношенията между две държави не могат да се градят на слухове, а по принцип не е добре да бъдем вкарвани във враждебни отношения срещу никого, включително и срещу Русия.

Социалистът Ангел Найденов обяви, че БСП напълно подкрепя отказа за участие в инициативата за съвместен ход в Черно море.

Споделяме аргументите за това. В последно време ставаме свидетели на едно изобилие на инициативи на президента и на военния министър Николай Ненчев в сферата на отбраната, което не е признак на продуктивност, а по-скоро влияе на спиралата на ескалация за напрежение в Черно море, коментира той.

Найденов смята, че решението на Турция е не просто оттегляне от един документ, а пряко нарушаване на споразумението с ЕС, което е неприемливо.

Поведението на Турция не спомага за развитието на диалога и на двустранните отношения между Турция и България, обобщи социалистът.