България е готова да се включи с 400 войници в сухопътна бригада в Румъния

Това каза Николай Ненчев след министерската среща на НАТО в Брюксел

14.06.2016 | 17:35 Редактор: Мария Аладжова
България е готова да се включи с 400 войници в сухопътна бригада в Румъния

България е готова да се включи с 400 войници в сухопътна бригада на територията на Румъния. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев след министерската среща на НАТО в Брюксел, предаде БНР.

Нато възнамерява да разположи многонационална бригада в Румъния заедно с батальоните на организацията в балтийските държави и Полша.

Окончателното решение за това трябва да бъде прието на форума във Варшава в началото на юли, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг:

"Ние разглеждаме възможността как да увеличим своето присъствие в района на Черно море. Вече сме предприели действия чрез повече въздушни патрули и военноморски части и засилване на ученията. Обсъждаме и разглеждаме предложение на Румъния за това, че те могат да предоставят база за разполагането на бригада, която след това ще може да организира и подпомага действията на НАТО в региона", обяви той.

"Нашето послание е, че НАТО ще продължи да защитава всичките си съюзници от каквито и да било заплахи, независимо откъде идват. В същото време изразяваме силния сигнал, че не търсим конфронтация с Русия, не искаме нова Студена война и ще продължим да се борим за изграждането на по-конструктивни отношения с нея", допълни Столтенберг.

България е обсъдила въпросите, свързани със сигурността на Югоизточна Европа, включително и разполагането на една рота на територията на Румъния, каза след срещата Ненчев.

"Към момента евентуално ние бихме могли да участваме с приблизително около 400 човека в обучение и общи тренировки на ротационен принцип. Ние се убедихме заедно с румънския колега, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море. Имаме обща концепция и вероятно ще поставим този въпрос на срещата на върха във Варшава съвместно".

В понеделник НАТО обяви, че създава нов пост на разузнаването - помощник-генерален секретар, който да отговаря за подобряване на обмена на разузнавателна информация. 

По думите на генералния-секретар Йенс Столтенберг вече се водят преговори за това кой да заеме поста.