България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От около десетилетие са проблемите с обучението на български език в Босилеград

Това коментираха евродепутатът Андрей Ковачев и носителят на Наградата за европейски гражданин за 2016 г. Иван Николов

06.06.2016 | 09:50 Редактор: Ирина Георгиева
От около десетилетие са проблемите с обучението на български език в Босилеград

Иван Николов от Западните покрайнини е новият носител на Наградата за европейски гражданин за 2016 година. Той беше номиниран от Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

"Това беше и моето желание - дейността на г-н Николов да бъде призната не само за г-н Николов, но за всички наши сънародници по Западните покрайнини. Това е едно признание, един сигнал към република Сърбия, че ние искаме да й помогнем по пътя към европейската интеграция, но Сърбия трябва да спазва правата на българите. Това на хартия може да е факт, но в реалността не е факт", обясни Андрей Ковачев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

От около десетилетие има проблем с обучението на български език в Цариброд и Босилеград, добави Ковачев. По думите му през цялото време сръбската администрация извинява липсата на дневници и български паралелки, с недостатъчното финансиране или с липсата на някаква комуникация.

Проблемите с обучението на майчин език не са от вчера, а продължават от десетилетия, потвърди и Иван Николов. По думите му в Босилеград има сериозни икономически и демографски проблеми.

"Виждаме едни тревожни процеси, когато хората все повече се изнасят от Босилеград и явно към сегашния момент Босилерад се е превърнал в едно сиропиталище, където населението зависи от подаянията на общинската власт, но работеща икономика няма и предпоставка за развитието й няма. Това са тревожни процеси, които застрашават да загубим тази битка, която продължава повече от един век за опазване на българския характер на Босилеград и идентичност на населението", посочи Николов.

Въпросът със състоянието и условията на живот на нашита сънародници е една тема, която повдигаме в ЕП и във всеки доклад са проблемите на Сърбия и всеки път получаваме уверението от Белград, че да, имат проблеми, но ще ги решаваме лека полека, отбеляза Ковачев.

"Имаме уверение, законодателно в Сърбия, че са решени проблемите с националните малцинства, но на практика има нежелание от централната власт в Белград това да се случи. Това е проблемът и това е, което поставяме, ако те не искат европейска интеграция. Партията на г-н Вучич спечели изборите, искат да станат и част от ЕНП, но ние сме поставили тези проблеми и те не могат да станат тази част, както от ЕС, така и ЕНП, ако не видим реални резултати за нашите хора в Босилеград, които по стечение на ужасните исторически обстоятелства са останали извън пределите на нашата родина", обясни евродепутатът.

Никоя страна не може да влезе в ЕС, ако има проблеми със съседите си, подчерта още той.

"Ние винаги сме настоявали границата да бъде отворена, защото е предпоставка за икономическото развитие в района. Защото това е един район, исторически и географски, обърнат към България", добави Николов.

"Да, няма да остане само на хартия, защото и в самото малцинство породихме много сериозен дебат. Излязохме с един документ, в който по точки е описано какво трябва да се направи, за да се подобри положението на българското мнозинство. Там ясно е написано, че очакваме Договор за приятелство между България и Сърбия, в който да се обърне сериозно внимание на проблемите на обществото и да се осигури нормални условия за живот на това население край границата. Имаме достатъчен европейски опит, за да се реши този проблем по нормален и цивилизован начин. Всичко се случва с диалог, но тревожното е, че все още такъв няма", допълни Николов.