България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Даниел Вълчев: Реформаторският блок е в тежко клинично състояние

Палячовщината доведе до разцепление, Радан Кънев е непредвидим, каза пред Bulgaria ON AIR членът на ДБГ

30.05.2016 | 08:37 Редактор: Тодор Петров
Даниел Вълчев: Реформаторският блок е в тежко клинично състояние

Реформаторският блок е в тежко клинично състояние, тъй като стана ясно, че един човек не може да овладее ситуацията. Разцеплението се случи и заради това, че седим на една маса, никой не казва какво ще се прави и на другия ден научаваме от телевизията. Не решаваме заедно нещата. Палячовщина! Надявам се РБ да не се разпадне, но всичко е възможно. 

Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Даниел Вълчев, член на "Движение България на гражданите", част от Реформаторския блок. Той посочи, че различни сигнали се чуват само от лидера на ДСБ Радан Кънев и даде пример:

"В изпълнителния съвет на РБ въпросът за президентските избори е поставян 4-5 пъти в последните 2-3 месеца. Тезата на Кънев винаги е била, че е рано да се говори за това, а сега едва ли не времето изтича. Най-важното е човек да има предвидимо поведение. Не може да вървиш спокойно по улицата и изведнъж да направиш задно салто. РБ трябва да търси силна кандидатура в рамките на управляващото мнозинство. Ако не намерим подходящ общ кандидат РБ трябва да издигне свой."

Бившият министър на образованието е на мнение, че мнозина виждат в президентските избори начин да се разпредели тежестта в Реформаторския блок. Според него някои виждат предверие да се направи крачка към предсрочни парламентарни избори. 

"Въпросът е друг, има ли реално алтернатива управлението", попита риторично Даниел Вълчев.  "Няма да има кой знае какво разместване при нови избори. Интересът е, ти, който не си на коня, да яхнеш някое пони", каза още гостът в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

Даниел Вълчев е категоричен, че Росен Плевнелиев е бил използван, след като Радан Кънев няколко пъти спряга неговото име за президентска кандидатура. "Трябваше да се чуят неговите лични мотиви преди името му да се "пльосне" в челата на вестниците", посочи Вълчев.

"Няма формална юридическа пречка Георги Първанов да се кандидатира за президент, но здравият разум трябва да го спре. С излизането на АБВ от коалицията започва да се оформя алтернатива на управлението между АБВ, БСП и ДПС, в което няма лошо", каза още Вълчев.

Той коментира и реформата в българското образование, като заяви, че децата твърде много наизустяват, а трябва повече да преживяват и мислят. 

"Когато аз бяха министър, имаше предложения да има часове по военно обучение, медицинско и полово образование - идеи за разнообразна програма на децата. Нямах нищо против, но трябваше някой от часовете да отпадне. Но трябва да е ясно, че децата не са балони, за да ги надуваме постоянно. Те трябва и да си играят", коментира Вълчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че у нас има две образователни системи - една за деца с възможности и втора за останалите деца. 

"Образователната реформа върви в правилна посока, но проблемите са твърде много, за да бъдат решени с един закон", категоричен в бившият образователен министър.

Вижте видео с целия разговор: