България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Юристи настояват за реформа в обучението по право

Липсва прозрачност и ясни критерии при оценяването на знанията и уменията на студентите, коментира Николай Михайлов

23.05.2016 | 08:34 Редактор: Ирина Георгиева
Юристи настояват за реформа в обучението по право

Реформа в обучението по право - тази инициатива е подел юристът Николай Михайлов. Той обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че още докато е бил студент по право е открил значителни пропуски при провеждането на държавните изпити по специалността. Според него липсва прозрачност и ясни критерии при оценяването на знанията и уменията на студентите.

Идеята беше добре приета от водещите юридически образователни институции в страната, коментира Михайлов и добави, че е получил огромна подкрепа не само от колегите си в университета, а и от институциите в страната, които започнали да развиват идеята за реформа във висшето образование по специалност право.

"Като една от финалните фази на този процес беше и един проект за изменение на Наредбата, която регулира правното образование, тъй като юридическото образование е регулирана специалност", добави Михайлов.

Той обясни, че след държавния си изпит е нямал достъп до писмената си работа, до рецензията и верните отговори за казуса. Според него трябва да има по-голяма прозрачност и ясни критерии, а студентите предварително да бъдат запознати с начина, по който техните знания ще бъдат оценявани, за да подобрят подготовката си.

"Има сериозни съмнения от студентите, че в някои изпити при определени ситуации, те не биват оценявани адекватно на техните знания и отговори", посочи Михайлов.

Юристите настояват още таксата за явяване на държавен изпит да бъде уеднаквена - в момента е между 50 и 450 лева

"Тази огромна разлика се дължи на това, че е оставено на всеки университет сам да определя със своите вътрешни правилници и наредби размера на таксите. По този начин се получава парадоксалната ситуация във Великотърновския университет таксата да се явиш на държавен изпит, в моя случай беше 425 лева - говорим за явяване на 1 или на 3 изпита. Дори и да си скъсан, на поправителната сесия трябва да се явиш и да платиш тази висока такса, докато във всички останали университети в страната, по моя информация, таксите са разделени - за всеки един изпит си има отделна такса и са в много по-ниски размери", обясни Михайлов.

Към момента са водени разговори с бившия правосъден министър Христо Иванов и предстоят със сегашния - Екатерина Захариева, заяви юристът.

"Предстои учредяване на една организация - Съюз на българските юристи. След това се надяваме като представители на тази национална организация, която обединява българските юристи да поискаме официална среща с министъра на правосъдието, за да обсъдим хода на реформата и да видим докъде на практика е стигнала работата по финализиране на този проект", добави той.