България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мигранти купуват деца, за да ги използват за буфер на границата

МВР и армията трябва да приобщят гражданите, които патрулират по границата, заяви ген. Васил Василев

12.04.2016 | 10:07 Редактор: Ирина Георгиева
Мигранти купуват деца, за да ги използват за буфер на границата

Реформи в МВР - само, ако се подобри качеството и ефективността на работата във вътрешното ведомство. За това настоя бившият директор на НС "Полиция" ген. Васил Василев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

Според него ситуацията в България изглежда изключително напрегната и лично той не е привърженик в момента да се правят реформи.

За да се повдигне качеството на работа в МВР има няколко стълба, на които трябва да се стъпи, а именно подборът на кадрите - той е занемарен, смята ген. Василев.

"Пример са последните случаи, при които заловиха полицай, който продава наркотици. Онзи ден заловиха полицай, който бие хора и най-нагло казваше на улицата, че ще продължи да бъде курсант. Главният секретар на МВР излезе и каза, че случаят имал happy end - уволнили го и ще го дадат под съд. Това обаче не оправя нещата", коментира ген. Василев.

Основният проблем в момента е с границата, смята ген. Василев. Според него, ако там се изтърве контролът ще се нарушат и много други неща в държавата. 

„Границата трябва да се опази задължително“, категоричен е бившият директор на НС "Полиция". – "Затова се правят съоръжения, изпращат се войници, гранична полиция, за да не допуснем. В момента влизат 90 - 100 души на вечер, а утре ще започнат да влизат по 1000 - 5000 - 10000. Защо да не стане? Намират се от другата страна", попита той.

„Не дебатираме и едно престъпление, което от години върви - нахлуването през границите“, отбеляза още ген. Василев. По думите му ние го подминаваме и започваме да го приемаме като нещо съвсем нормално.

Второ - профилът на тези хора - нагли, идват с пари, определи ги генералът и добави, че "някои от тях са и купили и деца, колкото и грозно да звучи".

"Купили деца - някъде по Арабския свят. Заради това в Европа има между 10 000 и 15 000 изоставени деца. Кой родител си изоставя детето?", попита той.

По думите му те използват децата като буфер, за да влязат в страната.

"Тези хора преминават по нелегален и престъпен начин границата. Не спазват никакви разпоредби в държавата, завземат територии и правят лагери. Това е частна собственост. Идват едни, нанасят се и това е. Създават условия за възникване на епидемии. Извършват престъпления, кражби, които не се съобщават", отбеляза още ген. Василев.

Европа няма воля да се справи с каналджийството, подчерта бившият директор на НС "Полиция" и заяви, че не може да си представи службите за сигурност да нямат информация.

"Не се работи методично, целенасочено и не се дава резултат. Администрацията в цяла Европа гледа спокойно. Тези хора от ЕС се събират на едно съвещание, за да решат кога пак да се съберат - и така, и така, и така се върви ...", добави той.

Ген. Василев посочи, че със затварянето на Балканския път, сега мигрантите се събират в Гърция и Македония - "не я признават и искат да се бият с полицията". Сега се отваря пътят през Сицилия. Тези хора тръгват от известни точки - от Либийските пристанища - защо не бъдат спрени оттам“, попита ген. Василев и добави: "Кой ги снабдява с жилетки и гумени лодки?".

Според него трябва да се определи кой командва, а именно да се дадат правомощия на Гранична полиция, но да има и балансирана връзка с ръководството на армията като има поставени конкретни задачи.

"Трябва да се знае, че границата се пази със сила. Ако смятаме, че ще размахваме бели кърпи ... Аз съм за използването на населението. Работил съм на пограничен район в продължение на 10 години и знам настроението на тези хора по тези места. Те са изключителни патриоти, хора, които са съгласни да бъдат вдигнати по всяко време, за да помогнат на граничарите за опазване на границата", добави той.

МВР и армията трябва да приобщят тези граждани, които патрулират по границата, за да работят в синхрон с тях, смята още ген. Василев. 

"Усилията на тези хора трябва да се канализират. Да се поставят под ръководството на Гранична полици и да им се поставят конкретни задачи", заключи той.

Чуйте целия коментар в следващото видео: