България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

При хаоса в здравеопазването пациентите нямат сигурност

Плюсовете и минусите на здравната реформа - коментар на д-р Стайко Спиридонов и д-р Димитър Петров

19.02.2016 | 10:36 Редактор: Ирина Георгиева
При хаоса в здравеопазването пациентите нямат сигурност

В момента пациентът няма сигурност при този хаос в здравеопазването. Това заяви д-р Стайко Спиридонов, почетен председател на Българската болнична асоциация в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

В политиката на здравния министър Петър Москов има няколко дълбоко объркани неща, несъвместими със здравноосигурителния модел у нас, добави бившият управител на НЗОК д-р Димитър Петров. По думите му има брутална намеса в работата на Касата и в БЛС.

"Здравният министър изземва функциите на Касата. Той се занимава с неща, които не са негова работа. Например прочутия пръстов отпечатък. По какъв начин Касата ще контролира този процес, по какъв начин ще се осъществява електронното здравеопазване е работа на НЗОК и косвено на партньорите, с които тя работи", попита Петров.

Според бившия шеф на НЗОК тази идея няма да се осъществи, защото противоречи на европейските принципи.

"От 5 години чакаме да се осъществи идеята за така наречената електронна здравна карта, с която пациентът да влиза в системата и да се отчита, но тя е и вносител на пациентското досие. Тоест тя носи информация, докато този идентификатор не носи нищо на лекаря за статуса на пациента", добави той.

Дали пръстов отпечатък, дали лична карта или електронна карта - в този хаос в българското здравеопазване трябва да има някаква регулация, подчерта д-р Спириднов. По думите му пръстовият отпечатък не е толкова страшен.

"Фактически представлява вход на пациента. Това не е отпечатък, който ще остава както в полицията завинаги. Изходът от този пръстов отпечатък би трябвало да представлява цифрови данни, зад които стои цялото медицинско досие. Входът е палецът, но се зарежда код. Ако се вземе електронна карта за досието на пациента с чипа - това се планува, едва ли ще влезе сега, може би след година - две", поясни д-р Спиридонов.

Д-р Петров сподели притесненията си, че това електронно досие трябва да стои на база данни на огромен сървър, което според него е изключително опасно.

Защо трябва да имаме листа на чакащи, попита д-р Спиридонов.

"Идеята да се чака е да се изнесат плащания от 2016г. за 2017г. Няма никаква друга идея освен тази листа на чакащи при допълнителния пакет. Допълнителният пакет и начинът, по който е направен е безсмислена история. За основния пакет също ще се чака. Ще се чака не защото няма легла, а защото бюджетът на болницата е свършил. Те вече не са годишни и месечни, а седмични", поясни д-р Петров.

В момента се движим към бюджетната система за финансиране, коментираха експертите. По думите им пациентите ще следват парите и те трябва да определят в коя болницата да отиват средствата.