Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

БЛС отказва да подпише рамковия договор за системата на Москов

"Надявам се договорът да бъде подписан скоро", заяви е д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация

15.02.2016 | 20:48 Редактор: Мария Аладжова
БЛС отказва да подпише рамковия договор за системата на Москов

Рамковият договор за системата с пръстов идентификатор най-вероятно ще бъде готов на 28 февруари. Това каза в "Денят ON AIR" председателят на УС на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. По думите му днешната среща НЗОК и Лекарския съюз е била "сериозен напредък".

Въпреки това изготвянето на рамковия договор ще се забави. Предстои текстовете по него да бъдат обсъдени следващата седмица, каза Хасърджиев.

От Българския лекарски съюз обаче заявиха, че националният рамков договор може и да не бъде подписан. Лекарският съюз категорично отказва пръстовият идентификатор да бъде въведен чрез Националния рамков договор, каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, цитиран от БНР.

Той беше категоричен, че идентификаторът може да се въведе чрез друг нормативен акт.

Според Хасърджиев исканият вот на недоверие към правителството заради националната здравна карта е необоснован. "За всички е известно, че искането на вот на недоверие обикновено не е свързано изцяло с мотивите. Това е политически акт, с който партиите се опитват да превлекат общественото и медийно внимание", заяви той.

Всички предходни правителства са опитвали да направят здравната карта, но в много по-рестрективен вариант, посочи той.

По темата говори и здравният експерт Аркади Шарков. Той е категоричен, че националната карта няма да реши икономическият проблем в здравеопазването. Според него кризата в сектора ще настъпки в края на годината, когато се наложи дофинансиране от бюджета. 

Двамата специалисти се обединиха около мнението, че националната здравна карта ще създаде необходимите клинични патеки в районите, където има недостиг. 

Целият разговор по темата - във видеото!