България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За или против казармата?

Да има регистър на мъжете, годни за военна служба, предлагат Николай Цонев и доц. Милен Михов

05.02.2016 | 11:45 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Трябва да има регистър на мъжете, годни за военна служба. Зад тази теза застанаха бившият министър на отбраната и лидер на партия "Нова алтернатива" Николай Цонев и доц. Милен Михов, ВМРО в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

Още по темата

Идеята за връщането на казармата е доста стара на ВМРО и на ПФ, коментира доц. Михов. По думите му тя се потвърждава и от съвременното състояние на отбранителните способности на страната от предизвикателствата, в които живеем. Той поясни, че членството на НАТО не може да замести необходимостта от формирането, създаването и развитието на отбранителни способности, което задължение на всяка една държава.

"Проучване от преди година показва, че 72% българи от всички политически партии, съсловия, възрасти и групи подкрепят въвеждането на казарма, а над 81% подкрепят идеята за възстановяване на строителни войски и използването им като интеграция на ромското население", добави той.

Цонев застана зад тезата, че армията нито е образователна, нито възпитателна институция, а всеки който служи в нея отбива своя дълг към родината. Според него при сегашните обстоятелства, които съществуват за България при страна членка на НАТО и това, че имаме професионална армия, "може да бъде въведено да се служи доброволно".

"Тези, които желаят могат да служат 3 или 4 месеца доброволно в армията, а след това могат и свободно да се нарекат патриоти", поясни той.

По приблизителни данни в България се водят около 1 млн. мъже, които имат военна подготовка и са преминали през някаква военна служба, "но не съществува регистър, в който да е посочено къде се намират тези мъже", коментира доц. Михов.

"Никой обаче в България не знае колко от тези един милион действително живеят в границите на България, къде живеят, защото в продължение на дълги години тази мобилизационна дейност е занемарена. Една част от тях от години живеят в Европа и по света. Ние дори не знаем точното местонахождение на тези хора, които имат военно обучение. В този смисъл се отваря решение за предложението на МС и е първа стъпка към нормализирането на мобилизационните списъци и подобряване на мобилизационната готовност", обясни доц. Михов.

Методите за служба в армията са различни по света, посочи Цонев. Според него след като вече в България има професионална армия може само да се добави нещо или да се надгради. 

Трябва да се работи изключително усилено за възстановяването на отбранителните способности на България, смята доц. Михов.

Каква е разликата между резерва и запаса, обясни Цонев. По думите му резервът, който е въведен в България е напълно излишен, а разликата е в това, че в резервът се привикват хората в мирно време, а през военно време всички са запасни.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 8 години
ТРЯБВА ДА ИМА КАЗАРМА ! Сигнализирай за неуместен коментар