Сигурността - само мъжка работа или има място за жените в отбраната?

Велизар Шаламанов не изключва възможността скоро НАТО да има Генерален секретар жена

27.10.2015 | 12:17 Редактор: Ирина Георгиева
Сигурността - само мъжка работа или има място за жените в отбраната?

Идеята за феминизация на армията се заражда във Великобритания още през 1653г. През 1895г. в Канада за първи път наравно с мъжете без никакви ограничения в армията започват да служат и жени. В Италия едва през 1999г. е приет закон, който разрешава на жените да служат във въоръжените сили. Отвъд Океана от 2,2 млн. войници и офицери на САЩ, които са участвали във войните в Ирак и Афганистан, повече от 255 000 са жени.

Споровете за това дали нежната половина на човечеството трябва и може да взема оръжие в ръце и заедно с мъжете да излиза на фронтовата линия върви отдавна сред военните експертни кръгове и политическите среди. Не само в Америка, но по целия свят.

Как може разнообразието в човешките ресурси, интеграцията на жените, техния опит и квалификация да допринесе за обогатяването на структурите за национална и международна сигурност? Има ли "стъклен таван" в българските въоръжени сили, който да препятства кариерното развитие на жените? Или всички нормативни и фактически бариери са премахнати? Битуват ли все още предразсъдъци и стереотипи? Това са само част от въпросите, които екипът на предаването Днес зададе на събеседниците си.

На 27 и 28 октомври в София се провеждат конференция под надслов "Жените, мира и сигурността", организирана от Атлантическият Клуб в България и Сдружението на жените военнослужещи, с подкрепата на НАТО. 

"Войната е мъжка работа. Войните са причинени от мъже. Нямаше да има войни, ако имаше жени на ръководни постове. Квотният принцип е характерен за северните държави, като Швеция например. Не са нужни квоти у нас." - подчерта Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб и един от организаторите на конференцията "Жените, мира и сигурността". 

"Не трябва да има квоти за жени. Това е остаряла практика. Нужни и жени командири." - коментира подполковник Митева, която изрази надежда скоро у нас да има жена генерал

Подполк. Митева е първата българка, застанала начело на Комитета на НАТО по равнопоставеността. 

Против квотите се обяви и Августина Цветкова - съветник на министъра на външните работи. Според нея този тип отношение е насаждан с години.

"6% от ръководните постове в българската армия се заемат от жени." - информира Цветкова. 

"Крайно недоволни сме от лидерството си в България и Брюксел. Няма разбирателство за външна и отбранителна политика и това се дължи на националните егоизми. Именно затова крайно десни движения набират сила в Европа и не само. Брюксел не може да се справи. А въпроси като този за бежанците не може да се реши на национално ниво“, коментира Илия Лингорски, председател, Българска секция на Европейска лига за икономическо сътрудничество.

"Огради и телени мрежи не е решението, а институциите и хората. Интеграцията на бежанци е скъп процес." - добави Лингорски. 

Журналистът Васил Попов изрази мнение, че армията е консервативен институт.

"Мястото на жените в армията трябва да бъде в спомагателни служби, а не там, където има голямо физическо натоварване. Жената не бива да е в първия боен ред." - смята Попов като допълни, че НАТО е в криза.

На другия полюс беше Десислава Рангелова. Тя се аргументира и с цифри. 14% от военнослужещите в България са жени, а в сухопътните войски има жена полковник.

Участие в предаването Днес взе и бившият министър на отбраната и директор "Връзки с потребителите в Агенцията за комуникации и информация" на НАТО Велизар Шаламанов.

"Жените са важна част от визията на Алианса за бъдещите предизвикателства. От известно време Генералният секретар има съветник за ролята на жените. Дори в Афганистан има ефективно участие на жени." - подчерта Шаламанов и не изключи възможността скоро Алиансът да има Генерален секретар жена. 

В началото на септември за първи път в историята на Австралия жена зае поста министър на отбраната. 51-годишната сенаторка Марис Пейн пое силовото ведомство в момент, когато страната започва да засилва военната си мощ, включително чрез закупуване на подводници, бойни кораби и изтребители. Пейн не е единствената дама начело на силово министерство. 

Норвежкият парламент гласува необходимите промени в закона, за да направи казармата задължителна не само за мъже, но и за жени. Така страната стана първата европейска и държава от НАТО, която взима подобно решение в мирно време. 

В Индия позволиха на жените да бъдат бойни пилоти. Дамите, които бъдат избрани, ще започнат обучение след седем месеца. 

В коя армия са най-красивите жени? 

Всичко това можете да чуете в следващото видео: