България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Работата като призвание да помагаш

Всеки ден 30 екипа пожарникари в столицата спасяват човешки животи

21.12.2015 | 11:57 Редактор: Анита Соколова
Работата като призвание да помагаш

Всеки ден 30 екипа пожарникари в столицата спасяват човешки животи. Огнеборците имат 1 минута за напускане на гаража и 10 за пристигане на мястото на инцидента. Работата им е адреналин, отговорност, бързи действия и екипност. 

Мисията  - спасен човешки живот. Това е причината всеки от пожарникарите да приема работата си за призвание.

„Не може да не е интересна. За всеки един човек това е предизвикателство и за всеки един човек, който пристига при нас това би трябвало да му е един от мотивите, оня мотив, който трябва да го амбицира и който трябва да му подсказва да работи правилно и да оказва помощ на гражданите. Ние сме затова“, коментира ст. комисар Тошко Тошев, СДПБЗН

Христо е един от тях. Той познава страшната страна на огъня, тази, която убива, унищожава и наранява. 

„Като младеж в казармата тука бяхме пожарникари и това беше нещо много ново и страхотно, което правехме. Много ми хареса. Получих покана тук от началниците и реших да остана да опитам, но времето разбрах, че това ми е призванието, просто е моята работа“, сподели пожарникарят.

За толкова години служба Христо е преживял много. Не обича да си спомня тежки случаи. Най-щастливият му момент е даряването на втори живот на хората, които са пострадали.

„Впечатляващо е просто. Не може да се опише. Как да ви кажа. В момент очакваш да намериш вече трупове, но виждаш някой жив и изпитваш голяма радост“, допълни Христо.

Огънят в сърцето срещу огъня, който убива. Побеждава по-силният плод на искрата на силния дух.