България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зика протича като лек грип

Опасността е само за жени, които са бременни, обяснява представител на СЗО

03.02.2016 | 17:09 Редактор: Ирина Георгиева
Зика протича като лек грип

Вирусът зика протича като лек грии и при жените, и при мъжете. Това съобщи представителят на СЗО доц. Михаил Околийски в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му превенцията е единственият начин за справяне със зика в момента.

"Вчера на пресконференция генералният секретар на СЗО д-р Маргарет Чан обяви зика за риск от глобален характер. Риск, който може да предизвика много здравни последствия за населението на много страни. За момента зика е концентриран в Латинска Америка, Бразилия, Боливия, Хондурас, но има и докладвани случаи от Европа. От СЗО в Копенхаген вече са сформирали извънреден екип, който ще мониторира и ще прилага международните здравни правила. Те са задължителни за всяка една членка и България практикува подобен много стриктен мониторинг на всякакви заплахи, включително зика."- добави доц. Околийски.

Единственият риск, който трябва да се подчертае е за жени, които са бременни и по тази причина се съветва те да не пътуват до тези страни, които са най-засегнати от зика, поясни представителят на СЗО. По думите му във връзка с това, че топлите дни започват по-рано ще започне обработка на площите против комарите и техните ларви.

Още по темата

Начина на хранене на европееца

Има доказателства на Центъра за изследване на рак в Леон, който е към СЗО, че консумирането на червено месо и преработено месо, което представлява различни видове салами, които са били опушвани или са им добавяни някакви вещества за удължаване на срока, повишават риска да се развие колоректален рак, коментира доц. Околийски. Той обаче успокои, че има много по-голяма вероятност човек да развие рак, ако пуши или пие алкохол.

"Този анализ е направен на базата на цялата налична литература, както СЗО прави и собствени проучвания. Целта на обявяването на този проблем е хората да започнат да мислят много по-активно относно диетите и какво консумират. Става дума за баланс." - поясни експертът.

Човек да бъде добре информиран, добави предприемачът Жико Джамяров. 

"Човек трябва да се информира за всичко около него, а не само за храненето и начина му на живот. Обявявам се в защита на хората, които правят избор за храненето си. Според мен губи се много важен аспект. Независимо дали човек е информиран или не в момента, в който продължава да има индустриално произвеждани храни, които се обработват с канцерогенни и вредни вещества, масови се прави земеделие, което вреди няма да има трайна промяна. Смятам, че позицията на министър Москов е грешна и не трябва да тръгва с данък към вредните храни, а с препоръка към полезните." - отбеляза Джамяров.