Норис изпревари Верстапен и донесе първа титла на "Макларън" от 2011 г.

Световният шампион имаше проблеми с твърдите гуми

06.05.2024 | 08:23 Редактор: Елеонора Танева

Триумф на Ландо Норис с "Макларън" във Формула 1 в Маями. Късметът помогна на британеца за първата му титла. Той стартира пети и при боксовете излезе начело преди да смени гуми, когато Кевин Магнусен и Логан Сарджънт се удариха, което извади колата на сигурността начело на колоната.

Норис получи възможност за много по-бърз бокс спрямо съперниците си, като до началото на спиранията в бокса начело беше стартиралият от полпозишън Макс Верстапен, който беше преследван от Оскар Пиастри с другата кола на "Макларън".

След колата на сигурността и смяната на средно твърдите гуми с твърди за лидерите, Норис отби атаката на Верстапен при рестарта, след което започна да трупа аванс пред световния шампионат.

Разликата между тях растеше сравнително бавно, но Норис я увеличаваше с постоянство – от 1,5 секунди малко след рестарта до 6,6 секунди в последните турове. На около 2 секунди зад Верстапен вървеше Шарл Льоклер, който се класира трети и допълни подиума.

Световният шампион се оплака по радиото, че има проблеми с твърдите гуми, колата му не иска да завива и нито веднъж той не успя да отговори на темпото на Норис в последната третина на състезанието. Това е първа победа за "Макларън" от  2011.

Вижте повече във видеото.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

снимка: БГНЕС