България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спас Ташев: Миграционният натиск към Европа ще се засили след атентата в Турция

Турция е в шок и траур, коментира и Мехмед Юмер

13.10.2015 | 11:43 Редактор: Ирина Георгиева
Спас Ташев: Миграционният натиск към Европа ще се засили след атентата в Турция

Миграционният натиск към Европа ще се засили след най-големия и ужасяващ атентат в републиканската история на Турция. Това заяви експертът по миграция Спас Ташев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му заедно с бежанците проникват и хора с крайна идеология.

"Данните сочат – и на австрийските служби и на германските, че действително има такива. На територията на Турция има 2 милиона души, може и повече, които са регистрирани като временни гости, тъй като съгласно подписаните международни документи Турция признава Конвенцията за бежанците само по отношение на Европа, но така или иначе това са хора, които се декларират като бежанци. Разбира се, че трябва да очакваме сред тях да има носители на такава идеология." - посочи Ташев.

Безспорно съществува връзка между миграцията и случилото се на територията на Турция, добави Ташев и подчерта, че тя не трябва да бъде като един крайъгълен камък по отношение на бъдещата миграционна политика.

"Искам да изразя съболезнованията си към Турция и турския народ, защото това е най-големият атентат в републиканската история на страната. По-рано такива атентати са достигали до 52 жертви, но 97 в случая е нещо ужасяващо. Турция е в шок и траур." - коментира и Мехмед Юмер, главен редактор на вестник Заман в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите на 12 октомври точно турският вицепремиер Нуман Куртулмуш привлече най-много вниманието на всички медии върху себе си и коментари.

"Разбира се той се въздържа от назоваване на извършителите, но Нуман Куртулмуш, което не видях в новините е, че включваше освен ИДИЛ, но и някакви "външни сили"." - посочи Юмер.

До 7 юни 2015г. Турция беше със стабилно управление и възходяща икономика, посочи Юмер. По думите му обаче след като Реджеп Ердоган стана президент започна да говори за турска република, но на 7 юни обаче хората казаха "НЕ" на този тип нова република и президентска Турция и там се крие ключът на проблема в страната.

Чуйте останалата част от разговора в следващото видео: